Afgelopen dinsdag 4 december tekenden de wethouders van de gemeente Nieuwegein, IJsselstein en Vianen, directieleden van Anna van Rijn College, Oosterlicht College, De Baanbreker en Cals College met daaraan verbonden de stagemakelaars van MOvactor het tweede convenant Maatschappelijke stage in het Stadshuis van Nieuwegein. Ondanks het feit dat in het nieuwe regeerakkoord is opgenomen dat de wettelijke verplichting zal komen te vervallen.
Alle scholieren in het voortgezet onderwijs zijn verplicht om minimaal 30 uur maatschappelijke stage (MaS) te lopen. Tijdens deze stage doen zij vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld in een buurthuis of op een zorgboerderij. Zo kunnen jongeren tijdens hun schooltijd een bijdrage leveren aan de samenleving. Een bijkomend doel van de maatschappelijke stage is dat jongeren de belangstelling kunnen ontwikkelen om zelf na hun studie of later vrijwilligerswerk te doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat landelijk gezien 20% van de leerlingen na hun MaS als vrijwilliger actief blijft. Het kabinet wil de maatschappelijke stage vanaf het schooljaar 2015-2016 niet meer verplicht stellen voor scholieren.
Nanette Willems, manager binnen MOvactor, blikt terug: “Vier jaar geleden zijn we gestart met het eerste convenant als een voorzichtige pilot. In eerste instantie was er enige scepsis over de MaS. Veel gehoorde vragen waren toen: Wat kunnen deze toch jonge leerlingen betekenen voor mijn organisatie? Hoe kunnen we zorgen voor voldoende aanbod voor zoveel leerlingen? Hoe kunnen we onze leerlingen goede maatschappelijke stages laten lopen waar ze echt iets kunnen leren? Nu, vier jaar later, zien we een positieve invulling van burgerschapsvorming vanuit scholen en vanuit de leerling motivatie en interesse voor hun MaS. Stagebieders geven aan niet te weten wat zij zonder ‘al die MaSsers’ zouden moeten om hun activiteit of evenement te laten slagen. Dit omdat het moeilijk is om vrijwilligers te werven. Steeds meer groeit het besef dat deze leerlingen daadwerkelijk de vrijwilligers van de toekomst zijn. We hebben hier duidelijk een win-win concept“, aldus Nanette Willems. Met dit nieuwe convenant hebben alle partijen de intentie uitgesproken om te kijken hoe de grote voordelen van MaS geborgd en verder vorm gegeven kunnen worden voor de aankomende vier jaar.