OM vervolgt tramschutter voor poging moord op bewaarder

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam gaat Gökmen Tanis vervolgen voor poging moord, poging zware mishandeling en vernieling. De 40-jarige Utrechter stak op 17 februari van dit jaar met een zelf gefabriceerd wapen in op een bewaarder van Penitentiaire Inrichting De Schie in Rotterdam. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op.

Het OM vervolgt T. ook voor vernieling en poging zware mishandeling. Dit incident vond plaats op 17 oktober jongstleden, op de dag af acht maanden na het steekincident. T. was op dat moment in de recreatieruimte van de gevangenis toen hij een agressieve houding aannam. Allerlei spullen die in de recreatieruimte stonden werden daarbij vernield. Toen een medewerker hem opdroeg te bedaren, gooide hij hete vloeistof in de richting van de medewerker. Die raakte daarbij gewond.

Levenslang
T. zit op dit moment een levenslange gevangenisstraf uit voor een aanslag in en rond een tram in Utrecht op 18 maart 2019. Hierbij kwamen uiteindelijk vier mensen om het leven en raakten meerdere personen gewond, waarvan twee ernstig. Eén van de slachtoffers was een toen een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein.

Het later opgerichte monument aan het 24 oktoberplein in Utrecht

De regio was door de aanslag, die rond 10.40 uur plaatsvond op het 24 Oktoberplein in Utrecht, in rep en roer. Ook in Nieuwegein was veel politiebeweging, zowel in de straten als in de lucht. De Moskee aan de Professor Doctor Hesselaan werd bewaakt en het ROC aan de Harmonielaan werd uit voorzorg, vanwege een verdacht pakketje, gesloten. Na onderzoek door de Explosieven Opsporingsdienst (EOD) bleek dat het niet om een explosief ging. Ook veel winkels op Cityplaza sloten rond 14.00 uur hun deuren.

Het OM het van groot belang hem ondanks de opgelegde levenslange celstraf te vervolgen voor deze nieuwe feiten. Dat is in de eerste plaats belangrijk voor de slachtoffers van beide incidenten in Penitentiaire Inrichting De Schie, maar ook als signaal richting de maatschappij dat dergelijk gedrag niet geaccepteerd wordt. Daarnaast komt iedere levenslang gestrafte in Nederland na 25 jaar in aanmerking voor gratie. Strafrechtelijke vervolging en eventuele vonnissen die daaruit voortvloeien worden bij een gratieverzoek meegenomen.

Wanneer T. voor de rechter zal verschijnen, is nog niet bekend. De verwachting is dat dit in de eerste helft van 2022 zal zijn.

Over de dader Gökmen Tanis
Gökmen Tanis is vaak in aanraking geweest met justitie. Hij stond de afgelopen jaren meermaals terecht, onder meer voor het schieten met een vuurwapen en een vermeende verkrachting, maar ook voor relatief kleine delicten.

In december 2013 zou hij met een vuurwapen hebben geschoten in de richting van een flatgebouw in Kanaleneiland. Justitie verdacht hem daarom van poging tot doodslag en/of zware mishandeling. Dat incident is op steenworp afstand van waar vanochtend drie mensen zijn doodgeschoten.

Eerder stond de man van Turkse afkomst nog voor de rechter omdat hij in 2017 een vrouw zou hebben verkracht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk