OM: Nieuwegeiner probeerde twee vrouwen te verkrachten tijdens nachtelijke tocht door Utrecht

De 41-jarige Nieuwegeiner R. van V. achtervolgt vorig jaar na zijn werk bij TivoliVredenburg meerdere vrouwen in Utrecht. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ervan dat hij twee vrouwen heeft geprobeerd te verkrachten en eist zeven jaar cel.

Van V. bracht in 2008 zijn ex om het leven en werd veroordeeld tot vijftien jaar cel, waarvan vijf jaar voorwaardelijk. Bij een nieuwe veroordeling moet hij van het OM bovenop de straf voor de huidige delicten ook de resterende vijf jaar van de eerdere straf uitzitten.

Als zijn dienst bij Tivoli Vredenburg op 19 juni 2022 om 01.00 uur afloopt drinkt Van V. met collega’s in de bar van Tivoli meerdere drankjes en bezoekt daar ook een feestje. Om 05.12 uur verlaat hij het pand en neemt afscheid van zijn collega’s. Van V. is vergeten waar hij zijn fiets heeft geparkeerd, nadat hij tijdens zijn werk een bezoek heeft gebracht aan de coffeeshop.

Mede door het drank- en drugsgebruik van die avond, in combinatie met een corona-infectie waarvan hij herstellende is, kan Van V. zich niet alles herinneren. Maar de politie heeft met camerabeelden het grootste gedeelte van zijn tocht door Utrecht alsnog kunnen reconstrueren.

Om 05.48 uur komt Van V. terug bij Tivoli, gaat naar binnen en komt enkele minuten later weer naar buiten. Dan heeft hij ook zijn fiets gevonden want zes minuten later fietst hij weg. Nog eens drie kwartier later belaagt hij een vrouw bij de Rabotoren. Maar ook in de tussentijd zijn al enkele incidenten.

Zo fietst hij achter een blonde vrouw aan die in de richting van de wijk Lombok rijdt. Even later op het Jaarbeursplein rent hij achter een andere vrouw aan. Op de trap naar de fietsenstalling ter hoogte van het Bollendak lijkt hij op camerabeelden een vrouw aan te raken, zij draait zich om en er ontstaat een korte woordenwisseling.

Na de woordenwisseling loopt Van V. weer richting de Jaarbeurs. Een nu 24-jarige vrouw loopt dan vanaf het appartement van haar vriend in de buurt van het Centraal Station naar haar auto die een eind verderop geparkeerd staat. De vrouw had een zondagdienst in het ziekenhuis in Deventer.

In de buurt van de Rabotoren hoort zij achter zich iemand lopen. Zij draait zich om en ziet Van V. op een halve meter afstand met gebalde vuist staan. Tussen zijn vingers zit een sleutel. De camera’s van de Rabotoren hebben de aanvaring vastgelegd. “Ik merkte meteen dat het niet goed was”, zegt de vrouw in de rechtbank.

Doodsangsten
De verdachte ziet de vrouw aan voor een andere vrouw van wie hij nog twintig euro zou krijgen. “Ik was in de war”, zegt hij. De vrouw schrikt en begint van zich af te slaan en schoppen en valt op de grond. Van V. gaat op haar zitten, zegt dat ze moest stoppen met gillen en knijpt haar keel dicht. “Ik dacht: ‘dit is het'”, zegt de vrouw. Uit wanhoop drukt zij haar vinger zo hard als zij kan tegen het linkeroog van de man. Door het dichtknijpen van de keel werd de man eerder vervolgd voor poging doodslag, maar dat is nu afgezwakt naar mishandeling.

Op dat moment wordt de vrouw gered door een onbekende man die aan komt fietsen. “Hij heeft mijn leven gered”, zegt de vrouw. De verdachte laat hierop los en loopt weg. Op camerabeelden denkt de politie te zien dat zijn riem los zit. Volgens hemzelf en zijn advocaat is dat niet zijn riem maar een stuk touw van zijn tas van Basic-Fit. “Ik ben teleurgesteld dat je in Nederland niet meer ’s ochtends bij daglicht over het Centraal Station kan lopen”, zegt de vrouw vandaag in haar slachtofferverklaring.

Na dit incident pakt Van V. een taxi naar TivoliVredenburg. Daar in de buurt koopt hij op straat een fiets voor zes euro. Op dat moment is een Utrechtse studente (nu 21) net klaar met werken bij Tivoli. Hoewel zij daar allebei werken kennen de verdachte en het slachtoffer elkaar niet. Als de studente weg wil fietsen ziet zij de verdachte leunend op zijn fiets. “Ik vertrouwde het niet. Iets in mij triggerde het dat het niet goed was,” zegt zij. Op weg naar haar studentenhuis in Lunetten bleef ze daarom extra alert.

Zij staat dan ook doodsangsten uit als ze de man later in een park in Lunetten weer tegenkomt. Ze wordt aan haar haren van haar fiets getrokken. De vrouw schreeuwt “brand” en probeert weg te rennen maar wordt door de man tegen grond geduwd. Ook nu gaat hij op haar zitten. Hij zegt dat ze stil moet zijn omdat hij een mes bij zich heeft. Ook nu redt een toevallige omstander het slachtoffer. Als een andere vrouw aan komt lopen maakt de man zich uit de voeten.

Constante herinnering
Beide vrouwen hebben tot de dag van vandaag last van de aanval, beiden volgden ze therapie. “Elke ochtend word ik wakker en heb ik angst”, zegt de 24-jarige vrouw. “Ik ben beroofd van mijn gevoel van veiligheid en plezier”, zegt de 21-jarige studente. Zij heeft door de aanval studievertraging opgelopen en heeft paniekaanvallen. Door een blessure die ze bij de aanviel opliep kan zij niet meer hockeyen. “De pijn in mijn schouder is een constante herinnering.”

Om hun angsten iets te verminderen willen de vrouwen dat er een gebiedsverbod komt voor de man voor het Centraal Station en het park in Lunetten. Daarnaast eisen zij ook allebei een schadevergoeding van iets meer dan 30.000 euro. Ondanks dat er geen sprake was van het aanraken van geslachtsdelen of het uittrekken van een broek vindt het OM dat de man toch moet worden vervolgd voor poging tot verkrachting.

Geen seksuele intenties
De verdachte erkent dat hij de vrouwen heeft belaagd en “van hun vrijheid heeft beroofd”, maar hij ontkent dat er sprake was van seksuele intenties en dus een poging tot verkrachting. Hij is door deskundigen geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, maar hij heeft niet meegewerkt aan het onderzoek van de psycholoog en psychiater. Die kunnen daarom geen goed advies geven over de meest geschikte behandeling en straf.

De officier van justitie ziet een vergelijking met de ‘zaak Anne Faber’ waarbij een man ook onbehandeld de samenleving werd ingestuurd, en wil daarom extra onderzoek. Zo wil zij onder meer een extra rapport inzien over de EMDR-therapie die de verdachte zou hebben gedaan vanwege “oorlogssituaties in Kenia”, het land waar Van V. geboren is. Maar de rechter verwachtte niet dat het extra onderzoek veel extra informatie zou opleveren en besloot daarom vandaag de zaak inhoudelijk te behandelen.

“Stemmingmakerij”, noemt de advocaat de vergelijking met Anne Faber. Hij vindt dat Van V., die inmiddels al veertien maanden in voorarrest zit, meteen moet worden vrijgelaten omdat er volgens hem helemaal geen sprake is van verkrachtingspogingen. Ook meent hij dat de man de voorwaardelijke straf van vijf jaar niet hoeft uit te zitten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren