OM: Neersteken van 14-jarige jongen was vooraf geplande moordpoging

Een 14-jarige jongen die op 15 september vorig jaar zwaargewond raakte bij een steekpartij bij de plofsluis tussen Nieuwegein en Houten was slachtoffer van een gerichte moordaanslag. Dat betoogde de officer van justitie tijdens de rechtszaak tegen een 31-jarige vrouw die samen met een 16-jarige medeverdachte had afgesproken om de jongen dood te steken.

Het slachtoffer werd door K. en medeverdachte B. uitgenodigd om ‘te chillen’ op de Heemstedekanaaldijk bij de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar werd hij door B. vanuit het niets acht keer met een mes gestoken, waaronder meerdere keren in zijn hals. De jongen overleefde door veel geluk, maar raakte zwaargewond en liep blijvend letsel en littekens in zijn gezicht op.

Het Openbaar Ministerie eist 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen Jalisa K. uit Voorburg. Haar minderjarige medeverdachte B. zal zich later dit jaar voor de kinderrechter moeten verantwoorden.

Drill-rapscene
De aanleiding voor de moordpoging werd tijdens de rechtszaak niet helemaal duidelijk, maar zou liggen in de gewelddadige ‘drill-rapscene.’ De leider van de Utrechtse drill-rapgroep Z61 gaf volgens de verdachte opdracht om de 14-jarige jongen uit Nieuwegein van het het leven te beroven. Hij wilde de groep verlaten en leider DH was bang dat hij zou kletsen over duistere zaakjes.

Jalisa K. is een kleine bleke vrouw met een lichaam en gezicht vol tatoeages. In haar hals prijkt een afbeelding van een AK47 machinegeweer. Zij was geobsedeerd door DH, vertelde ze tijdens de zitting. “Ik heb me mee laten slepen in een heel duistere wereld, door de liefde. Het was een psychologische mindfuck door de degene waar ik van hield.”

Steekpartij gefilmd
Jalisa K. heeft wisselende verklaringen afgelegd over haar rol bij de steekpartij. Maar uit video’s en chats die haar telefoon en die van B. stonden, blijkt dat het lang tevoren was voorbereid. In een rap vertelde ze hoe de jongen zou worden doodgestoken. Ze maakte met B. ook een ‘to do list’ met alle zaken die voor de moord moesten worden voorbereid.

Een paar dagen voor de steekpartij waren de twee al op de plek waar het slachtoffer naartoe zou worden gelokt. Ook dat werd door hen gefilmd. In de video heeft de vrouw het over een mes en drie keer steken in de hals. Daarna moest het mes in het water worden gegooid. Volgens het OM was het mes van Jalisa K. en werd het vooraf op de ‘chill-plek’ verstopt.

Ook een groot deel van de steekpartij is door Jalisa S. met de telefoon van haar medeverdachte B. gefilmd. Het slachtoffer is zichtbaar in doodsangst. Hij ligt gillend op zijn rug op grond en probeert de steekbewegingen die B. maakt af te weren terwijl hij ze smeekt om op te houden. Ook de vrouw zou nog met het mes naar hem hebben gezwaaid, maar zij miste.

Uiteindelijk gingen ze ervandoor en is op het filmpje is te horen dat Jalisa roept dat B. het mes in het kanaal moet gooien. De twee gingen vervolgens naar een hardcore feest in jongerencentrum Enter in Houten. Volgens getuigen bazuinden daar rond wat ze net hadden gedaan. Volgens Jalisa was het vooral haar medeverdachte B. die dat deed.

Stoornissen
Jalisa K. heeft van jongs af aan veel ellende meegemaakt. Ze is door haar moeder verwaarloosd en werd slachtoffer van huiselijk geweld en seksueel misbruik. Volgens de psycholoog en psychiater die haar onderzochten, is zij verminderd toerekeningsvatbaar door een groot aantal complexe stoornissen waarvoor ze langdurig behandeld moet worden in een gesloten kliniek.

De verdachte kwam zelf uitgebreid aan het woord. Ze bekende voor het eerst dat ze actief betrokken was bij de steekpartij en de voorbereidingen, maar even later zei ze weer dat alleen had gefilmd. Ze betuigde spijt naar het slachtoffer, van wie ze naar eigen zeggen hield als een broertje.

Bang voor tbs met dwang
De vrouw liet ook duidelijk blijken dat ze bang is om tot tbs met dwangverpleging te worden veroordeeld. In de kliniek zou ze juist het foute soort mannen weer tegenkomen waarbij zij uit de buurt wil blijven. Zij beseft dat zij een behandeling nodig heeft, maar dat zou volgens haar ook kunnen in de lichtere vorm van tbs met voorwaarden.

Haar advocaat pleitte daar ook voor. Als de rechtbank haar een korte celstraf oplegt, zou ze ook snel met die behandeling kunnen starten. Volgens de advocaat was zijn cliënte volkomen verrast toen ze de worsteling van B. met het slachtoffer zag. Ze zou zijn gaan filmen, omdat ze dacht dat het een stoeipartij was. Daarna zou ze het mes van B. hebben afgepakt, zodat het zou stoppen.

De advocaat vindt het ook merkwaardig dat de vermeende opdrachtgever DH niet wordt vervolgd. De leider van drill-rapgroep Z61-had tijdens zijn verhoor door de politie gezegd dat hij alleen van klassieke muziek hield en zou vervolgens zijn heengezonden, betoogde de advocaat.

Gezien de vele bewijzen en de adviezen van deskundigen lijkt de kans klein dat zijn cliënte er met een veel lagere straf afkomt dan de officier van justitie eist. De rechtbank neemt wat langer dan gebruikelijk de tijd om tot een vonnis te komen en doet op 18 september uitspraak.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht – Riks Ozinga

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk