Het verkeerslicht sprong volgens de bestuurder van de tractor op oranje, maar hij dacht dat hij beter door kon rijden om te voorkomen dat een auto die achter hem reed tegen zijn aanhanger zou botsen. Dat een jonge vrouw op de fiets op dat moment van rechts kwam, had hij niet gezien. In zijn achteruitkijkspiegel zag hij haar tot zijn schrik door de lucht vliegen.
Dat verklaarde een 21-jarige man uit Ameide vanochtend in de Utrechtse rechtbank over het ongeluk waarbij twee jaar geleden in Nieuwegein een jonge vrouw ernstig gewond raakte. De officier van justitie stelt echter dat hij met te hoge snelheid door rood reed. De aanrijding was volgens het Openbaar Ministerie het gevolg van zeer onoplettend en onvoorzichtig rijgedrag.
Stop!
Op 2 oktober 2019 stond de vrouw ’s ochtends met andere fietsers te wachten voor het rode licht bij de kruising van de Utrechtsestraatweg en de Symfonielaan in Nieuwegein, ze was op weg naar haar werk. Toen het licht op groen sprong begon ze te rijden. Ze had gezien dat vanaf de Symfonielaan een tractor naderde, maar ging ervan uit dat die zou stoppen. Als haar licht op groen stond, zou het licht voor de trekker immers op rood staan.
Een andere fietser zag dat het fout zou gaan en schreeuwde nog dat zij moest stoppen, maar het was te laat. Een van de wielen van de tractor raakte haar voorwiel en voor zij het wist vloog de vrouw door de lucht. Zij liep een gecompliceerde enkelbreuk op, waarvan ze na operaties en therapie nog altijd niet volledig is hersteld. Werken en sporten gaan daardoor nog niet.
Technisch onderzoek
De officier van justitie gelooft niet dat de bestuurder van de tractor door oranje reed. Uit technisch onderzoek blijkt dat de verkeerslichten naar behoren werkten. Uit een analyse van deskundigen blijkt dat de fietster al vijf seconden groen licht had toen zij overstak. Het licht voor de trekker stond ruim anderhalve seconde op rood toen hij over de stopstreep reed.
Op het moment dat zijn verkeerslicht van groen naar oranje ging, was hij dertig meter van de stopstreep verwijderd en had hij ruim de tijd om tot stilstand te komen, zeggen de onderzoekers. De auto achter hem hield voldoende afstand. Uit een reconstructie van het ongeluk bleek volgens de politie bovendien dat de trekker met giertank 30 tot 36 kilometer per uur reed, terwijl 25 kilometer per uur de maximumsnelheid voor landbouwvoertuigen is.
De officier hield er rekening mee dat de chauffeur jong is en dat er veel tijd is verstreken na het ongeluk. Hij rijdt weer op de trekker, maar het beeld van de fietster die door de lucht vliegt staat nog helder op zijn netvlies. De officier eist een taakstraf van 90 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar. De man is voor zijn werk afhankelijk van zijn rijbewijs, maar als hij binnen twee jaar weer de fout ingaat moet hij dat inleveren.
Niet zorgvuldig
De advocaat van de chauffeur vroeg de rechtbank om haar cliënt vrij te spreken. Volgens haar is de politie niet zorgvuldig geweest bij het onderzoek. Er zou mogelijk een storing zijn geweest in de installatie die de verkeerlichten regelt. Ook zou de snelheid van de trekker niet volgens regels zijn vastgesteld. Verder vindt zij dat er meer getuigen gehoord hadden moeten worden en dat het slachtoffer beter had moeten opletten.
Dat schoot de officier van justitie in het verkeerde keelgat. “De verdediging trekt een te grote broek aan”, reageerde hij. Volgens hem zijn de onderzoekers zorgvuldig te werk gegaan. De advocaat had ruim de gelegenheid gehad om daar aan de deskundigen aanvullende vragen over te stellen. Het slachtoffer treft volgens hem hoe dan ook geen enkele schuld.
Het is nu aan de rechtbank om tot een oordeel te komen. Die doet over twee weken uitspraak.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga