Het Openbaar Ministerie eist een geldboete van 1000 euro tegen het Nieuwegeinse gemeenteraadslid Haseena Bakhtali, omdat zij een wethouder en oud-wethouder jarenlang onterecht publiekelijk beschuldigde van fraude en corruptie. Het gerechtshof oordeelde onlangs dat er geen enkel spoor van bewijs is voor die beschuldigingen.
Naast de boete eist het OM een pakket aan maatregelen dat moet voorkomen dat de 61-jarige oprichtster van de lokale partij Núwegein in de toekomst opnieuw in de fout gaat. Ook zou zij haar oude uitlatingen over de bestuurders onmiddellijk van haar website moeten verwijderen.
Jarenlange beschuldigingen
Volgens de officier van justitie heeft het raadslid wethouder Hans Adriani en oud-wethouder Martin Monrooij jarenlang ten onrechte beschuldigd van fraude en corruptie. Daardoor zijn hun eer en goede naam aangetast. Dat begon voor Monrooij (CU) al in 2011, toen Bakhtali in mails aan de gemeenteraad zonder enige onderbouwing insinueerde dat hij miljoenen buiten de boeken hield en een vriend had aangesteld als gemeentesecretaris.
Later voegde zij eraan toe dat Monrooij ook nog declaratiefraude zou hebben gepleegd. Wethouder Adriani (PvdA) had volgens Bakhtali onderhands kostbare bouwgrond van de gemeente voor een zacht prijsje verkocht aan bevriende projectontwikkelaars. Ze diende een motie van wantrouwen in bij de gemeenteraad, maar die stelde na een debat vast dat alles volgens de regels was verlopen.
Aangifte ongegrond
Het Núwegein-raadslid deed in 2018 bij het OM aangifte tegen de wethouders. Het OM stelde toen vast dat er geen enkele grond was voor de verdenkingen. Desondanks bleef zij via twitter en in een flyer van haar partij ernstige beschuldigingen aan het adres Adriani en Monrooij verspreiden, waarbij zij beweerde dat onderzoek had aangetoond dat haar verdenkingen allemaal klopten en zij daarom het recht had ze te blijven verspreiden.
In de rechtbank nam de voorzitter een hele waslijst aan uitlatingen door die Bakhtali door de jaren heen had gedaan. Ondanks herhaaldelijk aandringen kwam zij ook nu niet met concrete bewijzen. Wel werd duidelijk dat zij overtuigd blijft van haar eigen gelijk. De zaak zou niet door drie rechters beoordeeld moeten worden, maar in de gemeenteraad van Nieuwegein, vond zij. De voorzitter antwoordde daarop dat zij een onafhankelijk oordeel over de beschuldigingen maar aan politie en justitie moest overlaten.
Extra maatregelen
De officier van justitie was er door de houding van het raadslid niet van overtuigd dat zij nu haar leven gaat beteren. Hij eist naast de boete een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur, met twee jaar proeftijd. Daarnaast wil het OM dat de rechtbank haar een speciale maatregel oplegt om herhaling te voorkomen en haar te dwingen de oude berichten onmiddellijk van haar website en social media te verwijderen. De maatregel zou vijf jaar moeten gelden. Op elke overtreding zou drie dagen hechtenis moeten staan.
De twee slachtoffers zeiden na afloop van de zitting dat zij hopen dat de rust nu terugkeert. Martin Monrooij heft veel last van de beschuldigingen gehad, maar kon er altijd boven staan. Hij vond het vooral erg voor zijn gezin. Monrooij, die nu fractievoorzitter voor de ChristenUnie in de gemeenteraad is, eist een schadevergoeding van 750 euro van de verdachte. Wat het OM betreft wijst de rechtbank dat toe.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op dinsdag 12 oktober.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga