OM eist 8 jaar cel voor Nieuwegeinse harddrugsdealer die drugs op bestelling leverde

Een 37-jarige Nieuwegeiner hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd voor de handel in harddrugs en het leidinggeven aan een organisatie die drugs op bestelling leverde. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag in de Utrechtse rechtbank tegen Preswin S. acht jaar cel.

Tegen de vrouw van S. en een man die als drugskoerier voor hem zou hebben gewerkt werden vanmiddag veel lagere straffen geëist. Dat geldt ook voor drie andere verdachten die gisteren al terecht stonden voor deelname aan een criminele organisatie, dealen en bezit van hard- en sofdrugs.

Schulden door ripdeal
De verdachten werden op 16 mei aangehouden bij een reeks politie-invallen in de regio Utrecht. De recherche was getipt dat S. vanuit zijn woning in Nieuwegein in drugs handelde. Een ruim assortiment aan hard- en softdrugs kon telefonisch of via whatsapp bij hem worden besteld. De Nieuwegeiner bezorgde de drugs vervolgens bij de klanten en liet dat ook door zijn medeverdachten doen.

Preswin had een koffer vol harddrugs verstopt op de zolder van een vriend in Benschop. Die drugs hadden een waarde van een ton, zei hij vandaag in de rechtbank. Hij had zijn voorraad daar gestald, omdat hij twee jaar geleden slachtoffer was geworden van een ripdeal, verklaarde hij. Na de ripdeal zou hij van zijn leverancier drugs op de pof hebben gekregen. Omdat hij die schuld moest aflossen, zou hij weinig aan de handel hebben verdiend.

Gedeeltelijke bekentenis
Volgens de officier van justitie heeft de Nieuwegeiner wel veel geld verdiend met drugshandel. Het OM maakt uit verklaringen van klanten op dat hij al zeker negen jaar harddrugs verkocht. Dat zou hij eerst alleen hebben gedaan en vanaf 2014 samen met anderen. De medeverdachten die volgens het OM drugs voor S. bezorgden, zouden dat vanaf 2018 hebben gedaan.

S. legde vandaag een deels bekennende verklaring af. Hij beweerde dat hij pas in 2018 begon met dealen, nadat hij zijn baan was kwijtgeraakt. Maar in het verleden is hij al vaker veroordeeld voor drugszaken. Hij wilde niets zeggen over de rol van de andere verdachten en probeerde de rol van zijn 37-jarige vrouw Mariska zo klein mogelijk te maken.

Vrouw ook schuldig
Mariska zei dat zij pas in 2018 ontdekte dat haar man drugs dealde door een fout doorgeschakeld telefoontje. Zij zou in zijn opdracht slechts een paar keer tasjes met bestellingen hebben afgeleverd en aan de bezorgers hebben meegegeven. Maar volgens het OM blijkt uit tapgesprekken en verklaringen van een medeverdachte dat zij pakjes drugs maakte en contact had met de koeriers. Ook zou zij hebben geweten van de drugskoffer in Benschop en vond de politie bij de inval in mei een voorraadje harddrugs op de slaapkamer van het stel.

De officier van justitie hield bij zijn strafeis voor de vrouw veel rekening met de familieomstandigheden. Zij heeft twee kinderen die door haar ouders werden verzorgd toen zij in voorarrest zat. Maar haar beide ouders hebben inmiddels ernstige gezondheidsproblemen. De officier vroeg de rechtbank daarom haar niet terug te sturen naar de gevangenis. Hij eiste een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 22 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Daarbovenop eist het OM de maximale taakstraf van 240 uur.

Pseudokoop
De derde verdachte die vandaag terecht stond, werd aangehouden tijdens een zogenoemde pseudokoop. Toen de politie drugs bij Preswin bestelde kwam Mehmet G. met zijn auto aanrijden. Daarin werden onder meer tientallen amfetaminepillen en ponypacks cocaïne gevonden. Ook had hij blokken hasj in voorraad, naar eigen zeggen allemaal voor eigen gebruik. Hij kreeg dezelfde strafeis te horen als de andere vermeende drugskoeriers gisteren: twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Na vandaag is de zaak nog niet klaar. De rechtbank besliste dat de advocaten van Preswin en Mehmet een aantal getuigen extra mogen laten verhoren. Op 9 december is er dan nog een inhoudelijke zitting, waarop de advocaten hun pleidooi zullen houden. Vervolgens gaat de rechtbank nog een tijd nadenken over de uiteindelijk vonnissen.

Met dank aan onze samenwerkingspartner: RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk