Olijvenbrood

Geweldig kookboek gevonden op de boekenmarkt tijdens de Jutphaase braderie met daarin dit recept van olijvenbrood. Ik heb het eerst voor onszelf uitgeprobeerd. Het smaakte heerlijk en zag er mooi uit. Daarna heb ik het nog eens gemaakt, waarbij ik het deeg na het rijzen in twee stukken verdeelde en er twéé broodringen van maakte.
Cellofaan erom en strik erop en je hebt een origineel en heel eigen cadeau. Als je er dan ook nog het recept en een potje Tapenade bij geeft is het helemaal af.

Voor 1 brood:
500 g witte bloem
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel (zee)zout
2 ½ dl warm water
50 ml olijfolie (extra vergine)
125 g zwarte olijven, zonder pit

Extra: broodbakmachine; bakpapier of permanent bakvel; bakkwastje

Hak de olijven grof.
Doe water en olijfolie in de vorm van de broodbakmachine.
Strooi de helft van de bloem erop.
Voeg het zout en de gehakte olijven toe.
Voeg het restant van de bloem toe aan de inhoud van de emmer.
Strooi als laatste de gist op de bloem.
Stel de broodbakmachine in op het programma voor deeg maken.
Als het programma klaar is en het deeg nog niet genoeg gerezen is naar je zin, kun je het gerust nog een kwartiertje na laten rijzen in de warme machine.
Bestrooi dan een werkvlak met bloem en leg er het gerezen deeg op.
Het klopt dat het deeg wat kleverig is!!!
Bestuif je handen met bloem en kneed het deeg nog snel een keer met de hand om de grootste luchtbellen eruit te drukken.
Vorm een dikke, gelijkmatige rol van het deeg en leg deze op een ingevette bakplaat in de vorm van een ring met een doorsnede van ca. 25 cm.
Uiteinden goed dichtknijpen en een beetje wegwerken.
Leg een schone theedoek over het brood en laat het even rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor tot 220ºC.
Schuif dan de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in 25 tot 35 minuten gaar en lichtbruin.
Het is gaar als het hol klinkt wanneer je met een pollepel tegen de onderkant van het brood klopt.
Bestrijk de bovenkant met een kwastje met water en laat het brood op een rooster afkoelen.
Heerlijk als hapje met Tapenade, kruidenboter en kaas en bij de maaltijd, gedoopt in olijfolie en bestrooid met wat zout.
(Mijn zoon vond het trouwens ook heel goed smaken met hazelnootpasta ….)

Tips
>Vervang de 500 g bloem door 450 g bloem + 50 g maïsmeel (grof). Dit geeft het brood een andere, wat korreligere en vollere bite.
>En ook erg lekker, 1 volle eetlepel Italiaanse keukenkruiden toevoegen aan de ingrediënten.
>Je kunt ook kleine broodjes van het deeg maken. Laat ze dan 20 tot 25 minuten in de oven bakken.
> Natuurlijk kun je dit recept ook met de hand maken. Laat het deeg dan na het kneden ca. 1 uur rijzen, zodat het volume verdubbeld.

Weetje
We kennen groene (onrijpe) en zwarte (rijpe) olijven. De groene olijven zijn veelal wat steviger van structuur, terwijl de zwarte zachter zijn en een sterkere smaak hebben. Olijven worden in het late najaar geoogst, waarna het grootste deel tot olijfolie wordt verwerkt. De olijven die voor consumptie bestemd zijn gaan eerst een jaar lang in een zoutwaterbad om de bittere smaak te verwijderen.
Olijven worden niet door iedereen lekker gevonden, ze hebben dan ook een erg eigen smaak waar je even aan moet wennen. Toch zijn het aanraders omdat ze rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en anti-oxidanten. Deze laatste beschermen de lichaamscellen tegen veroudering.

Brood
Tijd: ca. 2 ¼ uur (incl. tijd broodmachine)
Bron: “Versgebakken!” door Louise Pickford. Veltman Uitgevers 2006

Vragen of opmerkingen? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk