Nog veel onderzoek nodig in zaak tegen Nieuwegeinse verdachten van drugssmokkel en liquidatie

Informatie uit zogenoemde PGP-telefoons moet een groot deel van het bewijs leveren in de zaak tegen zes mannen die verdacht worden van het runnen van een cocaïnelijn tussen Nederland en Engeland. Dat bleek vandaag op een tussenzitting in de zaak, waarin de officier van justitie de stand van het onderzoek doornam.

De vermeende leider van de groep, Nieuwegeiner Marcel D., wordt door het OM ook gezien als opdrachtgever voor de liquidatie van crimineel Wout Sabee in juni 2016 in De Meern. En hij zou ook achter een mislukte moordpoging op Sabee twee jaar eerder hebben gezeten.

Vier mannen uit Nieuwegein en twee anderen uit Wassenaar en Oss werden 8 oktober vorig jaar na uitvoerig onderzoek aangehouden. Eén van de opgepakte mannen verbleef in de wijk Fokkesteeg. Bij politie-invallen werden bij meerdere verdachten vuurwapens, handgranaten en munitie aangetroffen. Ook werden gestolen voertuigen en drugs in gevonden.

PGP-TELEFOONS
De politie heeft ook 180 digitale gegevensdragers in beslaggenomen, zoals telefoons en laptops. De groep zou in gecodeerde berichten hebben gecommuniceerd via zogenoemde PGP-telefoons. Zo’n 5.000 berichten moeten nog gedecodeerd en geanalyseerd worden en dat gaat veel tijd kosten, zegt het OM. Hoofdverdachte Marcel D. zou de codenaam Napoleon hebben gebruikt en medeverdachte Erik W. de namen Slak en Flappie.

Bij verdachte Jerry B. zijn volgens de officier van justitie telefoons gevonden waarop flinke bedragen stonden aan cryptogeld, zoals bitcoins. B. die waarschijnlijk een minder prominente rol binnen de groep had, beweert dat hij de telefoons voor anderen in bewaring had.

HARDDRUGS ONDERSCHEPT
De wapens die in beslag zijn genomen worden onderzocht op vingerafdrukken en andere sporen om na te gaan of ze bij misdrijven zijn gebruikt. De verpakking van een partij harddrugs die vorige jaar door de douane in Engeland werd onderschept, is onderzocht en vertoont volgens het OM sporen die overeenkomen met een sealmachine die in een loods van de verdachte uit Oss stond.

OP VRIJE VOETEN
De rechtbank besloot om de voorlopige hechtenis van Nieuwegeiner Ibrahim el M. te schorsen, zodat hij het vervolg van de rechtszaak in vrijheid kan afwachten. Plaatsgenoot Jerry B. was al eerder op vrije voeten gesteld, maar blijft verdachte. Ook de voorlopige hechtenis van Erik W. is geschorst, maar dat is om hem de celstraf voor een ander misdrijf uit te laten zitten.

Bij de pro-formazitting in de rechtbank in Utrecht waren drie van de zes verdachten aanwezig. Hoofdverdachten Marcel D. en Erik W. waren er niet bij. De volgende tussenzitting is over drie maanden. De inhoudelijke behandeling zal gezien de stand van het onderzoek nog veel langer op zich laten wachten.

Dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk