Een kwartaal geleden voorspelde het Economisch Bureau van ABN AMRO al een stijging van de huizenprijzen in 2021, maar nu verwachten zij dat die stijging nog groter zal zijn. “We houden nu rekening met een huizenprijsstijging van 12,5% dit jaar en van 5% in 2022. Eerder gingen we nog uit van respectievelijk 7,5% en 2,5% prijsstijging,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, in de laatste Woningmarktmonitor van juli 2021.
Huizenmarkt verhit
Hiermee verhoogt het Economisch Bureau voor de derde keer op rij dit jaar haar voorspellingen voor de ontwikkeling van de woningmarkt. “De huizenmarkt is verhit. De prijzen van bestaande woningen stijgen stevig, ook in de vier grote steden waar de markt eerder, tijdens de coronacrisis, nog even leek af te koelen. Ook staan er nog maar zeer weinig huizen te koop. En de woningen die te koop komen, vinden bijzonder snel een nieuwe eigenaar. De huizen die in het eerste kwartaal van eigenaar wisselen, stonden gemiddeld slechts dertig dagen te koop, terwijl het historisch gemiddelde op tachtig dagen ligt,” aldus Bokeloh.
Daling aantal woningverkopen
Het wanvertrouwen met betrekking tot de woningmarkt in het begin van de coronacrisis heeft zich vlot hersteld. Indicatoren van Vereniging Eigen Huis en de NVM laten zien dat het sentiment de laatste maanden stabiel positief is. Dit sentiment komt vooral bij woningverkopers vandaan omdat het makkelijk is je huis in een korte tijd voor een goede prijs te verkopen. Voor kopers geldt het positieve sentiment niet; de hypotheekrente staat weliswaar laag, maar de huizenprijzen zijn zo hoog dat het moeilijk is om een hypotheek af te sluiten. Er werden tussen januari en mei 2021 wel veel huizen verkocht, wat vooral toe te schrijven is aan de leenvoorwaarden die begin dit jaar versoepeld werden. Het Economisch Bureau verwacht nu dan ook toch een daling. Bokeloh: “Voor dit jaar houden we rekening met een daling van 10%. Volgend jaar zal het aantal woningaankopen volgens ons met nog eens 5% afnemen.”
Meer risico
De verhitte woningmarkt zorgt ervoor dat kopers bang zijn dat ze geen woning kunnen kopen. Dit heeft als resultaat dat zij zichzelf minder bedenktijd gunnen en sneller de knoop doorhakken om een huis te kopen. Om de kans op een succesvol bod te vergroten nemen zij vervolgens meer risico; ze bieden bijvoorbeeld hoger dan de vraagprijs en laten verkoopvoorwaarden vallen. Ook proberen kopers tegenwoordig een hogere hypotheek af te sluiten in verhouding tot hun inkomen, door een aflossingsvrije hypotheek te kiezen en af te zien van hun recht op hypotheekrenteaftrek. Het Economisch Bureau raadt kopers aan om hypotheekadvies in te winnen voordat ze dit soort keuzes maken.