Een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein is veroordeeld tot acht maanden jeugddetentie voor haar betrokkenheid bij vijftien autobranden in Utrecht en Nieuwegein eind vorig jaar. Daarnaast legt de rechtbank een zogenoemde PIJ-maatregel (jeugd-tbs) op. De rechtbank acht de vrouw ook schuldig aan het gooien van stenen door de ruit van een rijdende bus en de ruit van een woning.
Eerder werden al twee 15-jarige jongens uit Nieuwegein veroordeeld voor hetzelfde delict. Zij kregen 100 uur taakstraf en komen twee jaar lang onder toezicht bij de reclassering. De twee moeten zich ook laten behandelen. De jongens moeten samen ook duizenden euro’s schadevergoeding betalen aan de gedupeerden.
De 20-jarige vrouw uit Nieuwegein die vandaag is veroordeeld zei twee weken geleden op de zitting bij de Rechtbank in Utrecht dat het haar ging om de kick, de adrenaline en de spanning. De vele autobranden en de bekogeling leidden in november en december tot angst onder inwoners van Utrecht en Nieuwegein. De vrouw sloeg toe met medeverdachten en soms ook alleen. “De bekogeling van de bus had ook veel slechter af kunnen lopen”, stelde de rechter.
Op het moment dat verdachte toesloeg, was zij 19 jaar en dus meerderjarig. Normaal gesproken betekent dit dat het volwassenenstrafrecht van toepassing is, maar de rechtbank kan in zaken tegen 18- tot 23-jarige verdachten het jeugdstrafrecht toepassen. Bijvoorbeeld als dit gezien hun persoonlijke omstandigheden wenselijk is. Net als de verschillende deskundigen, de officier van justitie en de advocaat van verdachte vindt de rechtbank dat in deze zaak het jeugdstrafrecht van toepassing moet zijn. “Het jeugdstrafrecht biedt betere behandelmogelijkheden voor haar problematiek.”
Naast een jeugddetentie van acht maanden vindt de rechtbank dat een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel noodzakelijk is. De PIJ-maatregel wordt opgelegd voor drie jaar, maar kan als dat nodig is worden verlengd.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht