De Nieuwegeinse kunstenares Joyce Overheul (1989) exposeert met haar werk in Het Centraal Museum in Utrecht. Joyce Overheul studeerde Fine Art aan de HKU in Utrecht, gevolgd door een master Artistic Research aan de maHKU. In 2017 hadden we Joyce al in het ‘Portret van de Week’ op De Digitale Stad Nieuwegein.
De expositie met de titel: ‘Live, Laugh, Leidmotief’ wordt gehouden in Utrecht Lokaal, een ruimte in het museum speciaal voor kunstenaars uit de provincie Utrecht. Door de transparante architectuur in deze ruimte is het mogelijk ook de achterkant van de werken te zien.
Haar werken zijn vanaf vandaag te bewonderen en de tentoonstelling duurt tot en met 17 november aanstaande. Door de transparante architectuur in deze ruimte is het mogelijk ook de achterkant van de werken te zien. De zichtbare sporen van het handwerken herinneren ons aan de vele uren die in het maken zitten.
De Nieuwegeinse maakt kunstwerken van textiel, vaak op basis van fotografie, en werkt met ambachtelijke technieken die een lange tijd zijn weggezet als typische vrouwenhobbies. Dit combineert ze met politiek beladen onderwerpen over onder andere vrouwenrechten, emancipatie en feminisme zodat er een scherp contrast ontstaat tussen de harde inhoud en het zachte materiaal.
Een bekend kunstwerk van de Nieuwegeinse is het wandkleed ‘Ter Apel, 22 september 2022.’ Dit werk is geborduurd van gedoneerde, gebruikte knopen. Na 13 maanden knopen zoeken, sorteren, borduren was het kunstwerk af van bijna 2,5 bij 4 meter.
Over het wandkleed
Op het wandkleed zie je een foto van een vluchtelingenkamp, waar mensen onder tentzeilen zitten, op de grond in weer en wind. ‘Op het eerste gezicht lijkt dat Calais, of Griekenland. Maar het is Ter Apel. De afbeelding is gebaseerd op een persfoto van ANP, welke gemaakt is op 22 september 2022. Elke knoop staat voor de unieke persoon die we allemaal zijn, hoe we allemaal ons eigen levensverhaal hebben en hoe we ook allemaal van waarde zijn’ aldus de Nieuwegeinse.
Het kunstwerk van Joyce Overheul