Nieuwegeinse in EO programma ‘Gefileerd’

De vraag naar lekker en goedkoop voedsel neemt toe. Maar wie betaalt hiervoor de echte prijs? In het zesdelige EO-programma ‘Gefileerd’ krijgen vijf foodies, waaronder Sam van der Sluis, de kans om onder leiding van chef-kok Joris Bijdendijk een viergangendiner te bereiden. Wat ze niet weten, is dat hun eerst een grote uitdaging te wachten staat. Sam van der Sluis is opgegroeid in Nieuwegein en werkt in Antonius ziekenhuis. Op donderdag 6 en donderdag 20 februari 2020 zijn de laatste twee van de zes uitzendingen te zien om 20.55 uur op NPO 3.

Sam van der Sluis. (Foto EO – © Ferry Knijn)

Sam van der Sluis maakt kennis met diverse schakels van de productie van voedsel. Dat doet ze in Thailand; één van de grootste voedselexporteurs ter wereld. De beelden tonen de rauwe realiteit van het slachthuis, de schokkende praktijken op vissersboten en de ingrijpende gevolgen van onze vraag naar goedkope rijst.

Jennifer Hoffman: “Mens, dier en milieu hebben aan de andere kant van de wereld zwaar te lijden onder onze massaconsumptie. Dat we het niet zien, betekent niet dat het er niet is. In ‘Gefileerd’ gaan we het zien. Ik hoop echt dat het de ogen van mensen opent. Al is het maar een beetje.”

Keerzijde consumptiedrang
“We eten zo vaak dingen zonder na te denken over het verhaal erachter”, vertelt EO-eindredacteur Herman Wegter. “Waar komt het vandaan? Onder welke omstandigheden werd het gemaakt? Vorig jaar zijn er in Nederland 140 miljoen bezorgmaaltijden besteld. Wat is de keerzijde van onze consumptiedrang? In ‘Gefileerd’ delen we een glimp van de achterkant van de voedselindustrie. Dat is behoorlijk confronterend. Niet alleen voor de kandidaten, maar ook voor de kijkers én voor mij.”

Bewustwording
‘Gefileerd’ is het vervolg op ‘Genaaid’; het programma over de schaduwkant van de kledingindustrie. Met dit programma wil de EO bijdragen aan meer bewustzijn over de herkomst van voedsel. Weet de consument wat hij eet? En hoeveel heeft hij over voor een eerlijke maaltijd? Welke prijs betalen mens, dier en milieu voor de sushi of kipnuggets op ons bord?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk