Nieuwegeinlezing Opgravingen bij Het Klooster

Op donderdag 26 oktober geeft archeoloog Kirsten Leijnse van 20.00 – 22.00 uur een lezing over de opgraving bij “Het Klooster” waar ze bij betrokken is. Deze opgraving heeft een bijzondere vindplaats opgeleverd uit de periode 4600-3900 voor Chr, die wordt gerekend tot de zogeheten Swifterbantcultuur. Wat deze periode zo interessant maakt is het feit dat de Swifterbantmensen echte pioniers waren. Honderdduizenden jaren lang hadden mensen geleefd van de jacht en het verzamelen van vruchten, en noten, maar rond 5500 v. Chr veranderde dat. Mensen begonnen met het verbouwen van gewassen en hielden vee. Ook bleven ze op één plek wonen en vervaardigden ze aardewerk. De Swifterbantcultuur markeert precies deze revolutionaire overgang van jager-verzamelaar naar boer. De bewoners stonden met één been in de wereld van de jager-verzamelaars en met het andere in de wereld van de landbouw: ze leefden van jacht en visvangst maar ze maakten ook aardewerk, verbouwden graan en hielden op kleine schaal huisdieren zoals runderen en varkens.

Behalve grondsporen is tijdens het onderzoek een zeer grote hoeveelheid vondstmateriaal gevonden: meer dan 136.000 fragmenten aardewerk, (vuur)steen, bewerkt en onbewerkt botmateriaal, gewei, hout, schelpen, git en zaden en noten. Met al deze vondsten is Nieuwegein-Het Klooster een van de grootste en meest vondstrijke vindplaatsen van de Swifterbantcultuur. Daarnaast zijn bij de opgraving drie complete menselijke begravingen blootgelegd, en zijn de skeletdelen van vermoedelijk nog vier personen gevonden. Dit biedt ons de mogelijkheid om niet alleen de voorwerpen zelf te onderzoeken, maar ook de mensen die ze gebruikten en hebben achtergelaten.

In de lezing vertelt Kirsten Heijnse, vooruitlopend op de verdere uitwerking van het onderzoek, over de eerste resultaten van de opgraving en wordt er beeldmateriaal van het onderzoek en enkele mooie vondsten getoond.

De lezing wordt georganiseerd door de Historische Kring Nieuwegein en bibliotheek De tweede verdieping. De toegang is gratis. Aanmelden: actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ’26 okt’.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren