Donderdagavond 9 mei jl. heeft de commissie Ruimtelijke Ordening en Milieu het energielandschap in polder Rijnenburg besproken. De avond vond plaats in de raadszaal van het Stadshuis en werd bezocht door zowel voor- als tegenstanders. De gemeente Utrecht is al jaren van plan om in de polder Rijnenburg en Reijerscop, ten westen van Nieuwegein duurzame energie op te wekken. Alleen gaat dat niet zonder slag of stoot. In de polder is voorgenomen om de grootste windmolens van Nederland te bouwen. Onze videogoraaf Jos van Vogelpoel en verslaggever Frans Evers waren ter plekke en maakten bovenstaande impressie.
Vanaf het eerste moment is er veel weerstand tegen de plannen, omdat daar windmolens in voorkomen. Vooral vanuit De Meern, IJsselstein en Nieuwegein is verzet. Bij iedere gelegenheid om er iets over te zeggen of mee te praten, melden betrokken inwoners zich. Ook donderdagavond spraken bijna 10 inwoners in.
INSPREKERS
En dat zijn verschillende meningen. Maurice Kassing zat tot een jaar geleden nog in een zogenoemde ‘uitwerkingsgroep’. Die bestond uit omwonenden van de polder. De uitwerkingsgroep is uiteindelijk uit de gesprekken met de gemeente Utrecht gestapt, ze hebben dat proces frusterend ervaren. Kassing blijft zich wel, samen andere ex-leden, met de polder bezig houden.
Ook waren er insprekers namens Rijne-Energie, een coörporatie die grootschalig duurzame energie op wil wekken in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Rijne-energie wil samen met bewoners van een groot deel van de provincie investeren in energielandschappen. Zo investeren bewoners in hun eigen groene energiecentrale.
De gemeente IJsselstein heeft vorige maand een formeel antwoord naar Utrecht gestuurd. Het IJsselsteinse college ziet liever geen windmolens omdat die toekomstige woningbouw in de weg staan. In Rijnenburg staat na 2030 woningbouw gepland.
Nieuwegein heeft nog geen antwoord op de Utrechtste plannen in de polder. Vanavond krijgen de insprekers de kans zich te laten horen en reageren fracties inhoudelijk. Naar verwachting heeft het Nieuwegeinse college eind deze maand een brief klaarliggen die naar het Utrechtse stadhuis gaat.
We kunnen inspreken wat we willen, maar het besluit is allang gemaakt. De politiek in Nieuwegein kan na alles nog geen negatief standpunt aannemen. Waarom niet? En hoe lang kan een gemeente trouwens doen over een brief zeg?!
Linda je hebt helemaal gelijk! Een gemeenteraad zoals Nieuwegein blijkt nog geen deuk in een pakje boter te kunnen slaan! In Utrecht zit ene Lotje en dat is tevens de hele gemeenteraad in één persoon! Een heks op een bezemsteel en haar wet geldt! Wie niet gehoorzaamt, wordt terstond in een Windmolen veranderd. Dus niemand durft daar iets van tegen geluid te geven! 11 super grote molens gaan eerst een mega vervuiling opleveren! Weet zij veel! Er worden hele grote beton voeten gestort. Iets van +/- 10 vrachtwagens vol! Al over nagedacht hoe dat weer weggehaald moet worden? In principe voor 10 jaar. Gaat een enorme kosten post geven die veel beter in een echt goed project gestopt kan worden waar iedereen dus ook de jeugd echt iets aan hebben! Al die andere rare fratsen zijn een doekje voor het bloeden en daar wordt het totaal niet beter van! Ik denk dat de vogels ook opgelucht kunnen vliegen als die LOTJE OPKRAST! Maar dat gaat niet gebeuren omdat de gemeenteraden te bang of sterker nog te schijterig zijn om hun boeren verstand te laten werken!Een wonder kan nog redding brengen, en tegenwoordig kan je die kopen! Voorbeelden dagelijks in de krant!
De voorzitter van een wijkoverleg Galecop, horende bij de kern van belangengroep Buren van Rijnenburg zegt in dit interview gewoon op camera: “Nieuwegein is tegen tenzij de turbines op voldoende van ons, 10x tiphoogte, geplaatst kunnen worden. Dan zijn de meeste negatieve effecten voor ons weg.” En bedankt hoor…vanuit de wijken in DeMeern op 10x tiphoogte afstand.