Vijf mannen en een vrouw zijn woensdag 23 februari jl. veroordeeld voor betrokkenheid bij oplichting van vijftien rekeninghouders voor bijna vier ton. De rechtbank in Utrecht legde bij de hoofdverdachte, een man uit Amersfoort een celstraf op van 2,5 jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De andere verdachten, onder wie een Nieuwegeiner, hadden een kleinere rol in het geheel en hebben daarom lagere straffen gekregen.
De Amersfoorter maakte in 2019 en 2020 deel uit van een criminele organisatie die zich bezighield met ‘phishing’. Ze richtten zich hierbij met name op 65-plussers. Meestal ontvingen de slachtoffers een e-mail die van hun bank leek te komen. In die mails stond dat een derde was gemachtigd geld van hun rekening af te schrijven. De ontvanger moest vervolgens op een link klikken als de machtiging niet juist was.
Rekeninghouders die dat deden werden gebeld door een man die zich voordeed als bankmedewerker. Die wist hen ervan te overtuigen om het geld over te boeken naar een ‘veilige rekening’. In werkelijkheid verdween het geld naar rekeningen van verdachten die fungeerden als zogenoemde ‘money mules’ en werd dit direct opgenomen door ‘cashers’.
Mede op basis van aangiften, chatgesprekken en camerabeelden van banken zijn in de zaak vijf mannen en één vrouw veroordeeld tot celstraffen. Een 32-jarige man uit Veendam wordt gezien als de hoofdverdachte en krijgt 3,5 jaar cel. Hij stuurde volgens de rechtbank de bellers, cashers en money mules aan en verdeelde de opbrengsten. De rechtbank acht bewezen dat hij ruim 563.000 euro buitmaakte. De Veendammer moet ook een schadevergoeding betalen aan de opgelichte rekeninghouders.