Vanmorgen stonden zeven verdachten voor de rechtbank, waaronder een man uit Nieuwegein. De Nieuwegeiner wordt samen met de zes anderen gelinkt aan een lange reeks plofkraken in en buiten Midden-Nederland. Justitie beschudigd hen daarnaast van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en oplichting van de verzekering. Vanmorgen vond een inleidende zitting plaats in de rechtbank in Utrecht.
De vermeende bende pleegde volgens justitie vooral plofkraken in Albert Heijn-filialen, onder andere in Soest, Leersum, Almere en Almelo. ING-vertegenwoordigers waren ook aanwezig in de rechtszaal. Van die bank waren de gekraakte pinautomaten. ING zal een flinke claim bij de verdachten neerleggen.
GERAFFINEERD
De zeven mannen gingen geraffineerd te werk volgens de aanklagers. Bij de plokfkraak in Soest hielden de verdachten zich bijvoorbeeld schuil in een geprepareerde bouwkeet.
ZWARTE COBRA
Vier van de zeven mannen zijn afkomstig uit Utrecht. De anderen komen uit Nieuwegein, Nieuwersluis en IJsselstein. Onder de verdachten is de 28-jarige David R., de zoon van de bekende drugshandelaar Henk R., alias De Zwarte Cobra, die in Amerika is veroordeeld tot een lange celstraf.
WINST
Volgens het Openbaar Ministerie was de winst die de bende maakte niet gering. Justitie wil in totaal zo’n 600.000 euro aan criminele winst en schadevergoedingen zien. “De 44-jarige Johannes F. zou voor ruim twee ton moeten worden geplukt. De 30-jarige Yassir el A. voor ruim anderhalve ton. Dit lijken de grootste vissen”, Twitterde Riks Ozinga van RTV Utrecht vanuit de rechtbank.
ENKELBAND
De verdachten mochten sinds de zomer het vervolg van het proces thuis afwachten met een enkelband. Hun advocaten vroegen vandaag om het elektronisch toezicht op te heffen of te versoepelen. De enkelbanden zouden de mannen teveel belemmeren in het dagelijkse leven, zoals op het werk. “Mijn cliënt wil in het voorjaar lekker in korte broek kunnen lopen. En dan valt zo’n enkelband te veel op”, zei een raadsman. “Verschillende verdachten willen met hun gezinnen op vakantie en hebben daarvoor meer bewegingsvrijheid nodig”, aldus Ozinga.
HERHALING
De kans op herhaling is niet groot, voerden de advocaten aan. Dat zou blijken uit rapporten van de reclassering. Het OM is van mening dat er wel degelijk recidive-risico is, ook op kleinere delicten zoals winkeldiefstal. De aanklager wees erop dat de mannen van meer dan vijftig strafbare feiten worden verdacht. Het OM adviseerde de rechtbank dan ook het verzoek om het opheffen van het elektronisch toezicht af te wijzen.
GESCHRAPT
De rechters schorsten daarna voor overleg. Na een klein uur kwamen ze met een besluit: het elektronisch toezicht wordt geschrapt. De rechtbank vindt dat de verdachten zich goed hebben gedragen en dat er geen gevaar is op herhaling. De beslissing kwam duidelijk als een grote verrassing en zorgde voor een zucht van verlichting bij de verdachten en hun familie.
ONDERZOEK
Het onderzoek van politie en OM loopt al anderhalf jaar. In die tijd zijn er steeds meer verdenkingen en verdachten bijgekomen. Daarbij speelt een onzichtbare spray die op de geldautomaten wordt gespoten een belangrijke rol. Verder wordt op dit moment een explosievenonderzoek en een onderzoek naar bloedsporen op glas uitgevoerd. Ook bekijkt een deskundige hoe groot het brandgevaar na een plofkraak is. Het werk van politie en justitie is dus nog niet helemaal klaar.
De inhoudelijke behandeling is op 8 oktober, besloot de rechtbank vandaag.
Met dank aan RTV Utrecht