Nieuwegein zet zich schrap voor tweede weekend afsluiting A2

Rijkswaterstaat voert tot 30 september groot onderhoud uit aan de A2 richting ’s-Hertogenbosch. Tot die tijd is de A2 nog vier weekenden afgesloten. Het tweede weekend staat nu voor de deur. Vanaf donderdagavond 22 augustus tot en met maandagochtend 26 augustus is de A2 volledig afgesloten van knooppunt Oudenrijn tot knooppunt Everdingen. Het advies is om komende vrijdag en het weekend de (snel)wegen rondom Nieuwegein en Utrecht te mijden. Stel op die dagen daarom waar mogelijk uw reis uit. Moet u toch de weg op? Volg de omleidingsroute en niet de route die uw navigatiesysteem aangeeft.

Meerdere sluiproutes afgesloten
De gemeente heeft de wijk Fokkesteeg donderdagmiddag al afgesloten op bepaalde plekken met hekken. Bijvoorbeld Tunnel bij Merwestein. De bewoners laten weten: ‘Dus naast dat automobilisten dit wekeend hinder ondervinden zijn ook fietser en voetgangers aan de beurt. Gedeelde smart is toch halve smart.’

‘Gelukkig zijn er inmiddels nog meer wegen afgesloten door weg werkzaamheden en bewust. Dus aan iedereen in de wijk sterkte weer dit weekend om opgesloten te zitten en te genieten van het toeterend verkeerd van 09.00 tot 22.00 uur.’

Heeft u foto’s van afsluitingen? Mail die naar onze redactie met uw verhaal. Dat mag naar: redactie@pen.nl.

Hinder
Het eerste weekend met werkzaamheden was er sprake van veel hinder door regen, ongevallen, sluipverkeer en veel lokaal verkeer. Om dit te voorkomen nemen Rijkswaterstaat en de gemeente Nieuwegein extra maatregelen.

Een overzicht van alle hinder van het werk op de A2 is te vinden op rws.nl/GOA2. Meer informatie is ook te vinden op vanAnaarBeter.

Nu en de komende jaren voert Rijkswaterstaat in heel Nederland veel groot onderhoud uit. Ook worden veel bruggen, sluizen, stuwen, tunnels en viaducten gerenoveerd. Deze werkzaamheden veroorzaken veel hinder.

De gemeente Nieuwegein en de Veiligheidsregio hebben overleg gehad over extra maatregelen om de doorstroom binnen Nieuwegein bevorderen en daarmee te zorgen dat de vertragingen de vrijdag 23 en 30 augustus 2024 niet zo hoog oplopen als vrijdag 16 augustus. Hiervoor zijn de volgende maatregelen genomen:

  • We gaan de instroom van verkeer Nieuwegein in beperken door de verkeerslichten aan de randen van Nieuwegein langer op rood te houden. We doen dit op de volgende locaties:
    – A12: afrit 16 Nieuwegein naar A.C. Verhoefweg, afrit 7 Kanaleneiland vanaf Europalaan en afrit 18 Laagraven vanaf kruising Martinbaan/Plettenburgerbaan.
    – N210 vanaf IJsselstein naar Weg naar de Poort
    – A2: afrit 9 Nieuwegein naar Weg naar de Poort en afrit 10 Nieuwegein-Zuid naar Lekdijk/Zandveldseweg
    – N408 naar Plettenburgerlaan vanaf kruising Martinbaan
  • Voor de bereikbaarheid van het lokale verkeer en de hulpdiensten worden de volgende kruisingen op doorgaande wegen vrijgehouden met behulp van verkeersregelaars:
    – Kruising Klooster
    – Ambachtsweg – Hollandhaven – Weg van de Binnenvaart
    – ’s Gravenhoutseweg – Graaf Florisweg
    – Jutphasestraatweg – Graaf Florisweg, bij tankstation
    – Zuidstedeweg – Koekoekslaan (i.v.m. tram en ambulance)
    – Zuidstedeweg – A.C. Verhoefweg
  • In Nieuwegein-Zuid wordt de omleidingsroute naar de A27 aangepast; niet via de Graaf Florisweg, maar via Marconibaan – Hollandhaven.
  • We plaatsen 2 camera’s op de Weg van Binnenvaart en Waterliniedok (kruising Klooster) vlakbij de oprit van de A27 om het verkeersbeeld continue in de gaten te houden.
  • De verkeerssituatie rondom de Wiersebrug wordt in de gaten gehouden en als nodig wordt de brug 1 of 2 keer per uur geopend
  • De volgende wegen worden afgesloten en zijn alleen bereikbaar voor bestemmingsverkeer:
    – Nedereindseweg
    – Noord IJsseldijk
    – Jachtmonde
    – Jachtmonde nabij Lijsterweg
    – Emmabrug fysiek (wel toegankelijk voor voetgangers en fietsers)
    – Voorhavenweg (hek, verkeersregelaar en bord (uitgezonderd bestemmingsverkeer)
    – Henri Dunantlaan (hek en bord)
    – Voorhavendijk
  • Bereikbaarheid ziekenhuis; kruisingen op doorgaande wegen worden vrijgehouden met behulp van verkeersregelaars (o.a. Zuidstedeweg – Koekoekslaan). Daarnaast kan essentieel zorgpersoneel de politie bellen voor escort.
  • Als noodmaatregel kan als nodig de rechterrijstrook van de A27 richting het zuiden ter hoogte van Nieuwegein afgesloten worden. Hierdoor kan verkeer vanuit Nieuwegein vrij invoegen op de A27.
  • Op 3 plekken langs de snelwegen A27 en A12 staan bergers stand-by.
  • Extra weginspecteurs worden ingezet.
  • Op de informatie borden boven en langs de weg rondom Utrecht wordt gewaarschuwd voor grote hinder.

One thought on “Nieuwegein zet zich schrap voor tweede weekend afsluiting A2

  1. Jan Valkenburg

    Meerdere wegen worden dit weekend afgesloten in Nieuwegein om zo het verkeer beter door te stad te laten rijden. Op deze website van Rijkswaterstaat is een compleet overzicht hiervan terug te vinden:

    https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/projectenoverzicht/a2-groot-onderhoud-van-knooppunt-oudenrijn-tot-knooppunt-everdingen/hinder-en-maatregelen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk