Nieuwegein wil maatregelen tegen opgevoerde/gasaangedreven fatbikes

Veel inwoners van Nieuwegein klagen over het gebruik/de ontstane onveilige situaties door het gebruik van opgevoerde/gasaangedreven fatbikes. Een gasaangedreven fatbike heeft een gashendel heeft waarmee je sneller kan dan 6 km/u zonder te trappen. Daar willen gemeenten wat aan doen. Daarom zal de gemeente Nieuwegein zich bij de andere 50 gemeenten aansluiten die de Tweede Kamer hebben gevraagd om extra maatregelen tegen deze opgevoerde/gasaangedreven fatbikes te treffen. Hiervoor heeft de gemeenteraad donderdag 11 juli jl. een motie aangenomen van Lokale Vernieuwing, CDA, Christen Unie, VVD en De Unie. Eerder heeft D\de Fietsersbond al aan de Tweede Kamer het verzoek heeft gedaan om actie te ondernemen tegen deze opgevoerde en/of gasaangedreven fatbikes.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt al geruime tijd voor de illegale praktijk van het opvoeren van fatbikes, en heeft afgelopen jaar aan 9 (internet-) aanbieders van ‘fatbikes’ een last onder dwangsom (LOD) van € 15.000,= opgelegd. Uit een steekproef in 2021 door het tv-programma Kassa kwamen zorgwekkende resultaten naar voren. Maar liefst 5 van de 8 bezochte fatbikewinkels bleken bereid te zijn om voor een 12-jarige klant de fiets op verzoek op te voeren met extra snelheid en een gashendel.

De afgelopen jaren is het aantal ongevallen met ernstig letsel bij fietsers sterk toegenomen, is te lezen op de website van de politie. “In 2022 stond er zelfs een triest record in de boeken: het hoogste aantal dodelijke fietsongevallen ooit. Deze cijfers houden min of meer gelijke tred met de opmars van de elektrische fiets en andere elektrisch aangedreven tweewielers, zoals de fatbike en speed-pedelec.” Dinsdag 11 juni jl. werd op de Symfonielaan in Nieuwegein nog een fietser aangereden. De jongen reed op een fatbike toen hij het oversteken werd geraakt door een automobilist.

Als je gepakt wordt, kunnen de consequenties groot zijn. Als je fiets íets te hard gaat, dan ben je ‘m wel kwijt. Of je kan een boete van 290 euro krijgen, als het je eerste overtreding is. Bijna alle voertuigen met gashendel, mogen niet op de weg. Als de fatbike een gashendel heeft waarmee je sneller kan dan 6 km/u zonder te trappen, is de fiets illegaal.

Fatbike-verkooppunten boycotten
Vier grote Nederlandse fatbike-fabrikanten willen samen proberen het opvoeren van fatbikes tegen te gaan, zo werd in het voorjaar al bekend. Het boycotten van verkooppunten die zich niet houden aan de wettelijke regels, is een van de speerpunten. Zo zijn er fietsendealers die geïmporteerde fatbikes direct al opvoeren. Zij zouden volgens de fatbike-fabrikanten moeten worden aangepakt.

In Nieuwegein is het aantal fatbikes groot en neemt nog steeds toe, vooral onder jongeren. Door het ontbreken van beleid in Nieuwegein waarin staat/waaruit blijkt hoe met bovenstaande
ontwikkeling moet worden omgegaan is besloten om in gesprek te gaan met de politie/ouders/scholen/Fietsersbond en in overleg met hen te bepalen hoe bewustwording kan worden vergroot en hoe de aanpak van de gesignaleerde problemen met opgevoerde/gasaangedreven fatbikes eruit moet (gaan) zien. Hierover zal de gemeenteraad een terugkoppeling krijgen.

Fatbikes populair bij jongeren onder de 14 jaar
Fatbikes zijn vooral populair bij jongeren onder de 14 jaar die de fiets opvoeren. Ruim de helft van de slachtoffers vallen onder deze doelgroep. Vaak zijn ouders niet op de hoogte van de risico’s en de aansprakelijkheid/consequenties. De bestuurder van een opgevoerde en/of gasaangedreven fatbike is niet verzekerd, waardoor de kosten van het ongeval, naast de fysieke/gezondheidsschade en -kosten, op ouders worden verhaald.

De gemeenteraad zal met ingang van heden minstens eenmaal per kalenderjaar worden geïnformeerd over het aantal ongevallen dat zich in de voorliggende periode heeft voorgedaan, waarbij opgevoerde gasaangedreven fatbikes zijn betrokken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk