Te hoge huur, verborgen servicekosten, slecht onderhoud, geen huurcontract of zelfs bedreiging door de verhuurder. Sommige mensen lopen tegen vervelende problemen aan met hun huurwoning of met de verhuurder. Met het Huurteam gaat gemeente Nieuwegein aan de slag om huren in de gemeente voor iedereen fijn te maken. Inwoners die hun problemen melden bij het Meldpunt Huurproblemen van de gemeente krijgen gratis advies en hulp van het Huurteam.
Het Huurteam
Vanaf 1 oktober 2024 werkt gemeente Nieuwegein samen met het Huurteam aan het aanpakken van slechte huursituaties in Nieuwegein. Het Huurteam ondersteunt huurders wanneer ze te maken krijgen met problemen zoals veel te hoge huren, intimidatie of gebreken aan de woning. Huurders kunnen gratis advies en hulp krijgen bij het oplossen van zulke ‘misstanden’. Zo worden maximale huurprijzen bepaald, wordt juridisch advies gegeven en wordt bemiddeld bij discussies over achterstallig onderhoud en onjuiste servicekosten. Op aanvraag van huurders komt het Huurteam langs voor een controle van de huurprijs en de woonsituatie.
“Je woning moet een fijne plek zijn. Als een verhuurder zich niet aan wetten en regels houdt of die niet kent, zorgt dat bij huurders voor minder woongenot” vertelt burgemeester Marijke van Beukering. “Door met het Huurteam samen te werken, hopen we huurders in Nieuwegein die tegen dit soort ernstige problemen aanlopen en geen fijne verhuurder hebben, te kunnen helpen. Ik hoop dat iedereen die te maken heeft met misstanden zich bij ons meldt, zodat we kunnen helpen.”
Hulp inschakelen
Huurders die tegen problemen aanlopen kunnen zich bij de gemeente melden bij het Meldpunt Huurproblemen. Ze kunnen daar melding maken van ongewenste situaties zoals discriminatie, maar ook van het overtreden van regels en wetten door verhuurders, bijvoorbeeld door het achterhouden van informatie over de borg of geen duidelijk huurcontract. De gemeente beoordeelt de melding en schakelt mogelijk het Huurteam in om de huurder gratis hulp en informatie te geven bij de zaak.
Wet Goed Verhuurderschap
Sinds 1 juli 2023 geldt de Wet Goed Verhuurderschap. In de wet staan landelijke regels over geldzaken, contracten, informatievoorziening en hoe een verhuurder zich moet gedragen. Zo weten verhuurders beter wat wel en niet mag én zijn huurders beter beschermd. Gemeenten mogen door deze wet meer ingrijpen als verhuurders zich niet aan de regels houden. Huurders die problemen hebben met de woning of de verhuurder kunnen deze ‘huurmisstanden’ melden bij het meldpunt van de gemeente. De gemeente en het Huurteam kunnen huurders nu dus beter helpen bij ongewenst verhuurgedrag.