Nieuwegein verstedelijkt en vergroent. Dit is de titel van de Omgevingsvisie van Nieuwegein. Kan dat dan beide samen? Hoe ziet dat eruit? Ziet u vergroening of ontgroening? Laat het onze redactie weten.
Vaak gaan veranderingen heel geleidelijk en weet je meestal niet meer hoe het eruit zag voor de verandering. Gelukkig kun je via Google Maps terugkijken en zien wat er veranderd is. Twee foto’s van dezelfde plek maar van verschillende tijden worden door Bert Dijkstra opgezocht in Google Maps en hier geplaatst. Oordeel zelf.
De bovenstaande foto is genomen in oktober 2009 en de onderste, op dezelfde lokatie in juli 2022. Een kleine 13 jaar later! De foto’s zijn genomen aan de Lierseschans in de wijk Fokkesteeg.
Vorige week donderdag was er een raadsvergadering waar het ‘Omgevingsprogramma Natuur in de stad’ werd besproken. Je kon het digitaal volgen. Op de site van Nieuwegein wordt ook een oproep gedaan voor ‘Meedenken.’ Wil je meedenken en meedoen met een groener Nieuwegein? Kijk dan eens op de pagina Meedenken voor activiteiten. Word bijvoorbeeld groen ambassadeur of stuur een foto in van een perfect stukje groen in de stad.
‘Een beetje wrange oproep voor mij want ik stuur al heel veel foto’s op, alleen laten die vooral ontgroening in de stad zien. Verder was wethouder Van Engelen zeer enthousiast over de aanpak van Fokkesteeg i.v.m. met het project ‘Betere Buurten’. Daar waren zoveel zaken te noemen die een positief beeld van vergroening lieten zien. Tja…’ aldus Bert Dijkstra.
Bert Dijkstra: ‘Ook de Lierseschans is i.v.m. het project ‘Betere Buurten’ voor Fokkesteeg onder handen genomen. Onlangs vertelde wethouder van Engelen tijdens een raadsvergadering dat hij zeer enthousiast was over de vergroening van deze wijk: Daar waren zoveel zaken te noemen die een positief beeld van vergroening lieten zien.’
‘Ik doe oprecht mijn best die plekken te vinden in deze wijk maar wat ik zie is een wijk waar heel veel groen is verdwenen. Misschien kunnen bewoners in een reactie melden waar die vergroening in hun wijk wel te zien is. En mocht de wethouder deze rubriek lezen dan mag hij mij ook overtuigen door met concrete voorbeelden te komen. Tot dusver zijn plekken waar veel groen verdwenen is erg makkelijk te vinden met Streetview van Google maar lukt het me niet om positieve beelden van vergroening in deze wijk te vinden. Zoals op de foto hierboven aan de Lierseschans (2009/2022) is veel groen kwijtgeraakt en daarmee is ook de biodiversiteit flink achteruit gegaan. Oordeel zelf.’