Toen & Nu: ‘De oude gasfabriek’

In 1911 realiseerde de gemeente IJsselstein aan het Hooglandse Jaagpad een waterleidingcomplex en een gasfabriek. Het waterleidingbedrijf was een samenwerkingsproject met de gemeente Vreeswijk. Het meest in het oog lopende gebouw is de watertoren, die gebouwd is door de firma Stulemeyer. Het is een bouwwerk van gewapend beton en het heeft een achtkantige onderbouw. De muren zijn gedecoreerd met schijnvoegen en pilasters, terwijl in het gebouw smalle rechthoekige vensters zijn aangebracht met roedenverdeling.

Naast de watertoren, aan de linker kant, werd, ook in 1911, een woonhuis gebouwd. Aan de andere kant, rechts van de watertoren bouwde IJsselstein het woonhuis met kantoor voor de directeur van het waterleidingbedrijf. Een gasfabriek met gashouder completeerde in 1911 het enorme bouwproject.

 

Door een grenscorrectie kwam de bebouwing langs het Hooglandse Jaagpad in een van de laatste decennia van de 20ste eeuw bij de gemeente Nieuwegein. De watertoren is thans in Nieuwegein een gemeentelijk monument. Door afval van slakken en teer van de gasfabriek is de grond rond het complex vanaf 1911 enorm vervuild. Er werd wel gesproken van het meest smerige stukje grond van de provincie Utrecht. Saillant detail: heel veel mensen die langs het Hooglandse Jaagpad en op het Geinoord woonden stierven sinds de jaren vijftig van de 20ste eeuw aan kanker! Uiteindelijk werd in de jaren tachtig de grond gereinigd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren