‘Bijna 63 jaar geleden werd de foto van Toen genomen. Niet wetende dat hij Nu zeer actueel is. Het gaat deze keer om een foto van de begraafplaats op het Kerkveld in Jutphaas, thans Nieuwegein. De foto is genomen vanuit het westen. Het ‘barenhuisje’ op de foto is het onderstuk van de in 1820 afgebroken kerk.’ Zo laat de Historische Kring Nieuwegein mij weten bij de foto van Toen voor deze week. Begraafplaats Kerkveld is een van de oudste plekken van Nieuwegein. Er worden hier al 900 jaar mensen begraven.
Martin Reijmerink ging eens op dezelfde plek kijken en maakte een zelfde foto voor de rubriek ‘Toen en Nu.’ Wekelijks bezoeken wij een lokatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.
Op de algemene begraafplaats aan dit zelfde Kerkveld in de wijk Jutphaas-Wijkersloot is enkele jaren geleden een grafkelder aan de oostzijde aan het kerkhof afgedekt met een blauwe sluitsteen. De steen heeft de afmetingen 4,20 x 2,20 x 0,20 meter. De grafkelder bevat de stoffelijke resten van Gerard de Wael van Vronestein en zijn echtgenote Wilhelmina van Amstel van Mijnden. De plaats van het graf geeft aan waar het koor van de vroegere kerk op het Kerkveld zich bevond.
De geschiedenis van de sluitsteen gaat terug tot het midden van de vijftiende eeuw. In zijn ruim 500 jarig bestaan is deze sluitsteen meerdere keren van plaats veranderd. Op de begraafplaats bevinden zich verscheidene grafkelders (video), onder meer van de families De Waell van Vronestein en De Malapert.
Baarhuisje
Het baarhuisje is een restant van een oude kerktoren uit de 13e eeuw. Het is een gebouwtje van 1 bouwlaag op vierkante grondslag onder met Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak, opgetrokken uit kloostermoppen in klezoorverband. De kerk is in 1820 is afgebroken. Het baarhuisje is in gebruik als opslagruimte.