Nieuwegein stuurt brief aan Eneco vanwege forse tarieven voor stadswarmte

Dertien gemeenten waaronder Nieuwegein, hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar Eneco vanwege de forse tarieven voor stadswarmte. Eneco kiest voor hoog tarief binnen de bandbreedte van de ACM.

‘Met de brief spreken we onze zorg uit voor de gevolgen van deze tarieven voor de inwoners’ aldus wethouder Marieke Schouten van Nieuwwegein. Duurzame stadswarmte speelt een belangrijke rol in de energietransitie. Daarom is betaalbaarheid voor gebruikers erg belangrijk. ‘Samen met de andere gemeenten willen we hierover met Eneco in gesprek.’

Wethouder Schouten, gemeente Nieuwegein:
‘Als gemeenten zien we stadswarmte als belangrijk onderdeel van een duurzame en collectieve energievoorziening. We spreken met Eneco hoe we gezamenlijk kunnen werken om het voor inwoners betaalbaar te houden. Maar ook hoe we de stadswarmte zo snel mogelijk kunnen verduurzamen.’

De brief is medeondertekend door de gemeenten Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amersfoort, Delft, Houten, Lansingerland, Zoetermeer, Diemen, Capelle aan den IJssel, Pijnacker-Nootdorp en Amstelveen.

Van de woningen in Nieuwegein is 51% aangesloten op stadsverwarming. Die draait nu voor 80% op aardgas, maar zal ook 100% aardgasvrij moeten worden. Zowel college als de gemeenteraad zien aardwarmte als een mogelijke en realistische optie (en duurzame warmtebron) om de stadsverwarming te verduurzamen.

2 gedachten over “Nieuwegein stuurt brief aan Eneco vanwege forse tarieven voor stadswarmte

  1. Inderdaad, stadswarmte is duur en voraal niet duurzaam. Als je kijkt hoe de stadswarmte wordt opgewekt is het aandeel gas schrikbarend hoog met 70%. Dus ben ik vastberaden om van de stadswarmte af te komen. Met isolatie, lucht/lucht warmtepompen, warmtepompboiler en zonnepaneelen zou het moeten lukken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren