Nieuwegein stemt in met komst vluchtelingen

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft maandagavond 19 oktober ingestemd met de komst van maximaal 140 vluchtelingen. Het groene licht werd niet unaniem gegeven. Een raadslid, de heer De Mol van de VSP, stemde tegen. Hij was niet zozeer tegen de komst van de vluchtelingen maar stemde tegen omdat er weer een consensus was gegeven dat het college van B & W autonoom kan opereren. De raad wordt dan weer achteraf geïnformeerd. De Mol vind dat eerst de bewoners en de gemeenteraad moet worden geïnformeerd en na uitkomst pas een verzoek indienen of aanbod aannemen. Voorafgaand aan de speciale raadsvergadering konden inwoners in de commissie ABZ inspreken. Vijf maakten daarvan gebruik.

Door de asielzoekers onderdak te geven in het oude woonzorgcentrum aan de Diepenbrocklaan 1 in de wijk Zuilenstein, komt er ruimte voor nieuwe vluchtelingen in de vluchtelingencentra. Het college van B & W had de ruimte al aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voordat de gemeenteraad accoord was gegaan. Het COA was op dit aanbod ingegaan.

In de speciale raadsvergadering maandagavond gaf de D66 aan de woningbouw in Nieuwegein te willen versnellen. Het wil voorkomen dat de wachtlijsten oplopen. Volgens wethouder Hans Adriani heeft tijdelijke opvang van mensen met een verblijfsvergunning nu geen gevolgen voor de wachtlijsten voor een huurwoning. Politiek Nieuwegein wil hierin wel garanties voor na de opvangperiode. Het college kijkt naar het verkorten van de wachtlijsten voor huurwoningen.

Wanneer de vluchtelingen komen is nog niet bekend, dit bepaald het COA. De vluchtelingen met status moeten binnen een jaar permanente woonruimte vinden, want Zuilenstein gaat in oktober 2016 tegen de vlakte.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk