Nieuwegein sluit zich aan bij meldplatform tegen LHBTQI+ discriminatie

Nieuwegein wil een stad zijn waar iedereen de ruimte heeft en voelt om zichzelf te zijn. Uit onderzoek blijkt dat LHBTIQ+ personen nog steeds met discriminatie of geweld te maken hebben vanwege hun seksuele voorkeur of genderidentiteit. De drempel om incidenten te melden blijkt vaak hoog. Daarom heeft de gemeente Nieuwegein zich aangesloten bij het laagdrempelige meldplatform #WeBlijvenOnszelf.

Het meldplatform is opgericht door Art. 1 en COC Midden-Nederland. Wethouder Marieke Schouten ondertekende het convenant samen met Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter van COC Midden-Nederland. Wethouder Schouten legt uit waarom de gemeente laagdrempelig melden belangrijk vindt: “We hopen dat we met dit meldpunt LHBTIQ+ personen aansporen om van zich te laten horen. Elk incident, hoe relatief klein dan ook, willen we weten. Alleen dan krijgen wij zicht op wat er gebeurt in Nieuwegein en kunnen we gericht actie ondernemen.”

Melden heeft nut
Op het online meldplatform #WeBlijvenOnszelf kunnen inwoners terecht om LHBTQI- gerelateerde ongelijke, ongewenste of ongepaste behandeling te melden. Bijvoorbeeld schelden of bedreigingen op straat, of de toegang weigeren in openbare voorzieningen en verbale of fysieke confrontaties. Met deze meldingen krijgen de betrokken organisaties en de gemeente meer inzicht in incidenten. Daardoor kunnen zij gericht stappen ondernemen om Nieuwegein veiliger te maken voor iedereen. Bijvoorbeeld door instanties te betrekken die bijdragen aan het voorkomen van incidenten.

Zo werkt #WeBlijvenOnszelf
Op www.weblijvenonszelf.nl kun je heel eenvoudig een melding doen. Via een chatfunctie laat je je bericht achter. Melden kan anoniem, maar ook als je je gegevens invult worden die nooit zonder jouw toestemming gedeeld met andere partijen. Je geeft aan of je behoefte hebt aan contact of hulp met een medewerker van Artikel 1 of COC. Jouw ervaring wordt anoniem geregistreerd in een rapport over veiligheid en diversiteit. Over deze signalen uit de stad gaan de gemeente, COC Midden Nederland en de politie vervolgens in gesprek. Hieruit volgen afspraken om incidenten in de toekomst te voorkomen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren