Nieuwegein praat mee: discussie over stadsverwarming komt op gang

Zo’n 25 inwoners van Nieuwegein kwamen afgelopen maandag bij elkaar in Buurtplein Zuid om onder leiding van stichting Energie-N te discussiëren over de vraag: Moet heel Nieuwegein straks aan de stadsverwarming, of zijn er betere alternatieven? Met de bijeenkomst willen de vrijwilligers van Energie-N inwoners helpen om goed geïnformeerd hun stem te laten horen in deze actuele discussie.

energie-Nenergie-N

Om zeker te zijn dat iedereen voldoende basiskennis had, werd als eerste een video getoond van Energie-N over de werking van stadsverwarming, de alternatieven en de voor- en nadelen. Daarna volgde een bevlogen discussie en waren er ook veel vragen, zoals over de betrouwbaarheid en kosten van de verschillende warmtesystemen. Maar ook: Wat als steeds meer mensen zich straks afsluiten van stadsverwarming, wordt het dan duurder voor de zittenblijvers? Wie moet het initiatief pakken als we liever een bronnet willen? Zijn er ook oplossingen per wijk mogelijk?

Bronnet
Paul Triepels, voorzitter van Energie-N, leidde de discussie en beantwoordde de vragen naar beste weten: “Voor een sociale warmtetransitie is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen over dit onderwerp kunnen meedenken. En dat er een oplossing komt die toekomstbestendig en duurzaam is. Stadsverwarming lijkt nu de makkelijkste oplossing. Maar het is het waard om de alternatieven, zoals een bronnet, goed te onderzoeken.

Op dit moment vinden er al diverse ‘proeftuin’-projecten plaats. Je kunt huishoudens ook gefaseerd aansluiten, net als met glasvezel. Iedereen die dat wil. gaat de infrastructuur gebruiken als hij er aan toe is. Bovendien is het principe van een bronnet niet experimenteel: in Houten draait een hele wijk al 25 jaar op dit systeem. Ik zeg niet dat het de ideale of de makkelijkste oplossing is, maar het is zeker meer toekomstbestendig en nu al duurzamer.”

Raadsleden
Dat het voor de beslissers in de gemeente ook best ingewikkelde materie is, snapt ook Triepels: “Daarom organiseren we graag eenzelfde bijeenkomst voor de raads- en commissieleden en de wethouder.” Maandag was, vanwege de vele fractievergaderingen, alleen raadslid Julian Vosseberg van Groen Links aanwezig. Hij moedigde de aanwezigen aan om hier vooral vragen over te stellen aan raadsleden. “Wij kunnen onderwerpen agenderen. Dus als er meer vragen binnen komen, komt dit onderwerp ook hoger op de agenda”.

Nu of Nooit
Afgelopen week is ook in de wijk Gebouwendriften weer een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst gasloos verwarmen geweest. Het Huurdersplatform Jutphaas Wonen is het gelukt de opkomst te verdrievoudigen. Er waren wel 70 buurtbewoners aanwezig. Voorzitter Huurdersplatform Judith Ronkes: ”Mensen hebben heel veel aan hun hoofd, maar dit is zo belangrijk! Daarom hebben we alle bewoners een brief in de bus gedaan met een duidelijke boodschap: ‘Het is nu of nooit. Als je je niet laat horen, dan wordt er voor jou besloten’.”

Duidelijk is geworden dat de door de gemeente aangeleverde informatie onvoldoende is om een keuze te maken. Voor zover keuzes werden uitgesproken tussen stadsverwarming, een bronnet of individuele warmtepompen was duidelijk dat veel woningeigenaren een individuele oplossing nastreven. Paul Triepels hierover: ”Dat staat loodrecht op een sociale warmtetransitie. Woningeigenaren die hun eigen weg kiezen en straks hun woningen kunnen koelen tegenover huurders met stadsverwarming die door de geringe deelname alleen maar duurder wordt. Een bronnet biedt mogelijkheden om alle groepen in de samenleving bij elkaar te houden.”

Meer weten over de verschillende mogelijkheden om woningen en wijken te verwarmen?
Op de website van Energie-N staat een heldere video en ook een artikel over stadsverwarming, bronnetten en hoe het allemaal werkt.

Eén gedachte over “Nieuwegein praat mee: discussie over stadsverwarming komt op gang

  1. Zolang de vastrecht kosten van stadsverwarming toren hoog zijn zullen weinig mensen geneigd zijn om over te stappen. Ook de monopolie positie van Eneco is velen een doorn in het oog. Een oplossing zou kunnen beginnen met de vast recht kosten tussen gas en stadsverwarming gelijk te trekken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren