Een Stadshuis waar iedereen zich welkom voelt. Waar mensen elkaar ontmoeten, inspireren en iets voor elkaar kunnen betekenen. Een plek voor alle Nieuwegeiners én andere bezoekers. Daar werken verschillende maatschappelijke partners samen aan. Afgelopen week is de verbouwing gestart van de onderste drie verdiepingen tot een gezellige en comfortabele plek.
Begane grond: verschillende soorten zitjes en warmere materialen zorgen voor een huiselijke sfeer
“Samen willen we van het Stadshuis echt een huis voor de stad maken,” vertelt wethouder John van Engelen, “een plek waar iedereen zich welkom voelt. Het leven in het Stadshuis begint nu bij de eerste en vooral tweede verdieping. En je kunt je als bezoeker heel klein voelen in het gebouw. Daar gaan we verandering in brengen!”
Beleven en leren
Het Stadshuis wordt een gezellige en comfortabele plek. Waar je snel en makkelijk je paspoort ophaalt, naar een afspraak gaat of een boek leent. Maar waar ook van alles te beleven en te leren is. Bezoekers vinden er straks antwoord op allerlei vragen uit het dagelijks leven: over meedoen, werk en inkomen, wonen en gezondheid. En krijgen persoonlijke hulp als ze dat nodig hebben.
Bibliotheek De tweede verdieping, Werk en Inkomen Lekstroom (WIL), het VrijwilligersHuis, KunstGein, Movactor, de GGDrU en Gemeente Nieuwegein bundelen hiervoor hun kennis en krachten. De partners laten hun aanbod beter op elkaar aansluiten en ontwikkelen samen nieuwe activiteiten – van leerzame workshops tot culturele evenementen. Inwoners en ondernemers kunnen in het vernieuwde Stadshuis ook zelf iets organiseren.
Hans Vos, manager van WIL: “De problematiek in de stad wordt steeds ingewikkelder. Het is daarom mooi dat we dit samen kunnen oppakken. En dat onze klanten straks in een pand terechtkomen waar ze graag binnenkomen en wij hen gezamenlijk verder kunnen helpen.”
Warm en huiselijk
Het ontwerp van architect Aat Vos (Includi) past goed bij een ‘huis voor de stad’. Warmere materialen, groen en verschillende soorten zitjes zorgen voor een huiselijke sfeer. Opvallend is de grote houten boekenkast die de drie verdiepingen met elkaar verbindt.
De verdiepingen zelf worden ingericht rondom thema’s, met meer plek voor activiteiten en ontmoeting. Roel Zuidhof, directeur-bestuurder van bibliotheek De tweede verdieping: “Het wordt de hotspot van Nieuwegein midden op City. Een plek waar je vanzelf langer wilt verblijven, studeren, werken als zzp’er, noem maar op.”
Zo komt er een leescafé met podium, een jongerenruimte, een taalsalon en een plein voor kinderen en ouders. Maar ook verschillende balies, prettiger ingerichte spreekruimtes en meer studie- en werkplekken. Goede toegankelijkheid en bewegwijzering zorgen ervoor dat alle bezoekers makkelijk hun weg kunnen vinden – of ze nu komen om snel iets te regelen of juist om langer te blijven.
Tijdelijke verhuizingen
Voor het zover is moet er dus nog het nodige verbouwd worden. Om dat mogelijk te maken en de overlast voor bezoekers te beperken, verhuizen een aantal diensten tijdelijk naar andere locaties. Zo zijn de klantafspraken van WIL en Burgerzaken vanaf 11 juli op Zoomstede 19. De activiteiten van de bibliotheek zijn ook verhuisd; boeken lenen en inleveren kan nog wel in het Stadshuis. Naar verwachting is de verbouwing in september 2024 klaar.
1e verdieping: het Jongegeinplein wordt dé plek voor kinderen en hun ouders. Ook het consultatiebureau van de GDD komt hiernaartoe