In 2040 moet het voor elkaar zijn, dan wil de gemeente Nieuwegein alle verbruikte energie op een duurzame manier opwekken. Dat betekent compleet klimaatneutraal zijn over iets meer dan twintig jaar. Dat lijkt nog een eind weg, maar met een percentage van op het moment slechts 4 procent aan duurzaam opgewekte energie in Nederland is het doel echter wel erg ambitieus. Met dat nieuws kwam het AD vorige week naar buiten.
In 2010 sprak Nieuwegein voor het eerst uit dat het binnen dertig jaar klimaatneutraal wilde zijn. Toch kwam daar in de afgelopen jaren nog maar weinig van terecht en dus moet er wat schot in de zaak komen, heeft de gemeente nu besloten. Dit moet gebeuren met behulp de zogenoemde ‘Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040’. Daarmee denkt Nieuwegein een stok achter de deur te hebben om zijn energiedoelen te bereiken.
De routekaart legt vast dat de gemeente elk jaar 4,5 procent aan energie moet besparen en dat het aandeel duurzame energie elk jaar met 9 procent groeit. Om dit te bereiken moet een aantal stappen worden ondernomen. Woningen moeten worden aangepast voor het ontvangen van betere energielabels en er zal onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheid om een tweede windpark te bouwen in aanvulling op het al bestaande windpark van Eneco dat langs de A27 staat. Ook moet er minimaal één woonwijk in Nieuwegein komen die als proef aardgasvrij gemaakt wordt.
Die initiatieven zijn niet goedkoop en kosten bovendien tijd, waarschuwt de rekenkamercommissie van de gemeente, maar zijn wel noodzakelijk. De gemeente zelf wil volgend jaar zo’n 300.000 euro extra spenderen aan de energiedoelen, maar laat een langetermijn-budget aan het nieuwe college dat na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar aantreedt.
Ondertussen is er voor de inwoners van Nieuwegein mogelijk ook een rol weggelegd om ervoor te zorgen dat de gemeente dat ambitieuze doel haalt om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Bijvoorbeeld door over te stappen op een duurzame energieleverancier. Dat zullen mensen echter eerder doen wanneer ze daarmee ook besparen op de energierekening. Daarbij kan het helpen om de diverse energieleveranciers met elkaar te vergelijken; energie vergelijken via websites als hoyhoy, Pricewise of de Consumentenbond is vrij simpel. De sites hebben in hun vergelijkingstools filters zitten waarmee kan worden ingesteld dat de consument alleen groene stroom of zelfs groen uit Nederland wil ontvangen.
Bij de Energievergelijker van de Consumentenbond kan in de keuzeopties worden aangegeven hoe hoog de duurzaamheidsscore moet zijn en die kan ingesteld worden tot maximaal 75 procent, maar de tool kan bijvoorbeeld ook zo worden ingesteld dat iemand alleen energieleveranciers te zien krijgt die groene stroom leveren. Bovendien doet de Consumentenbond elk jaar onderzoek naar de meest duurzame contracten en die leveranciers krijgen dan ook een kenmerk ‘Groenste Stroom’.
Bij het energie vergelijken op hoyhoy en Pricewise kan niet alleen gekozen worden voor groene stroom in het algemeen, maar ook specifiek voor leveranciers van groene stroom uit Nederland. De vergelijkingswebsite heeft bovendien een overzicht van energieleveranciers die volgens hen echt groen zijn en zeker 80 procent van hun stroom duurzaam opwekken in Nederland.
Stimuleert Nieuwegein bewoners om dit soort contracten af te nemen, dan wordt de gemeente al snel wat duurzamer.
Tip: Als er in Nieuwegein een tankstation voor waterstof komt koop of lease ik binnen een jaar na opening een waterstofauto.
Meer info: http://www.waterstofautos.nl/