Donderag 15 augustus jl. stond Nieuwegein stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden, en werden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van het toenmalige Nederlands-Indië. Het was de vijfde keer dat dit werd herdacht op lokaal niveau. In 2020 was de eerste lokale herdenking.
Na de herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg werd er een minuut stilte gehouden bij het oorlogsmonument. Hier werden kransen gelegd namens stichting Pelita, het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en de gemeente Nieuwegein. De aanwezigen hebben zonnebloemen geplant bij het oorlogsmonument. Na afloop werd er informeel nagepraat met een hapje en een drankje.
Wie herdenken we?
Op 15 augustus herdenken we jaarlijks bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Honderdduizend kinderen en volwassen burgers werden geïnterneerd in concentratiekampen, honderdduizenden werden buiten de kampen aan hun lot overgelaten. Tienduizenden zogenoemde ‘troostmeisjes’ werden uitgebuit, honderdduizenden verrichten onmenselijke dwangarbeid, onder hen vele krijgsgevangenen en Indonesische Romusha’s.
De oorlog trof alle bevolkingsgroepen van de koloniale samenleving, onder meer Indonesiërs, Molukkers, Indo-Europeanen, Europeanen, Papoea’s, de Joods-Indische en Chinees-Indonesische gemeenschap. Wij herdenken op 15 augustus alle slachtoffers van het Japanse oorlogsgeweld.
Foto’s: Facebook Gemeente Nieuwegein