Nieuwegein kiest voor duurzame warmte met 22 stemmen voor en 9 tegen

Het wordt klimaatverandering genoemd, maar inmiddels kunnen we gerust spreken van een klimaatcrisis. Om deze desastreuze klimaatcrisis een halt toe te roepen, is het nemen van maatregelen, hoe ingrijpend soms ook, van groot belang. Het verduurzamen van een collectieve warmtevoorziening is er daar één van. Dit is in lijn met de in 2017 vastgestelde ‘Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040’, wat betekent dat in 2040 Nieuwegein Energieneutraal wil zijn. Zo laat  GroenLinks onze redactie weten.

Fractievoorzitter Alma Feenstra van GroenLinks in Nieuwegein

Gelijktijdig ziet en weet GroenLinks dat veranderen moeilijk is. Fractievoorzitter Feenstra: “Wij onderschatten de impact zeker niet voor omwonenden en we horen hun zorgen. Zorgen om veiligheid, om verlies van uitzicht, om waardedaling van een woning. En wij nemen die zorgen serieus. Daarom pleiten we voor een goede afweging en dan een verantwoordelijk besluit en daarbij wat ons betreft steeds drie zaken van belang zijn: duurzaamheid, veiligheid en betrokkenheid van omwonenden”.

Voor wat betreft duurzaamheid geeft GroenLinks aan juist door het verduurzamen van de collectieve stadverwarming, het voor vele mensen mogelijk is om duurzame warmte te verkrijgen zonder zelf grote investeringen of verbouwingen te doen.

En de veiligheid is nogmaals extra onderzocht door het onafhankelijk adviesbureau KWR, die aangeeft dat de algemene risico’s vrijwel nihil zijn. Het advies luidt wel om beheersmaatregelen te nemen in het geval van een calamiteit, hoe klein de kans ook is. En daar heeft GroenLinks bij de wethouder dan ook op aangedrongen.

Tot slot maakt GroenLinks zich hard voor een goede betrokkenheid van omwonenden. GroenLinks respecteert en waardeert de inzet van de groep betrokken bewoners. Wel ziet ze dat vooral tegenstanders zich bij bijeenkomsten laten horen. Dat terwijl GroenLinks ook signalen van voorstanders ontvangt. Dat dit geluid minder podium krijgt, wil voor GroenLinks niet zeggen dat er niet naar hen geluisterd moet worden.

Verder is GroenLinks van mening dat de inpassing van de warmtebuffer naast de WOS op de hoek van de Symfonielaan en de AC Verhoefweg beter, dat wil zeggen groener en samen met de omwonenden, opgepakt kan worden. Met die aanpassing heeft GroenLinks ingestemd met de komst van deze warmtebuffer.

Bewoners zijn fel gekant tegen de bouw van de enorme warmteopslag in hun buurt

Donderdagmiddag 25 februari jl. hebben omwonenden van het Warmte Overdracht Station (WOS) in de wijk Zuilenstein ruim 240 handtekeningen overhandigd tegen de komst van de immens hoge ‘thermoskan’ in hun achtertuin. De bewoners, verenigd in de actiegroep Buffer Uit Zicht (BUZ), zijn tegen de bouw van het opzichtige object van 18 meter hoog dat moet gaan fungeren als warmtebuffer.

Donderdagavond stemden 22 raadsleden vóór de buffer naast het warmtestation aan de Symfonielaan en 9 raadsleden waren tegen. Hiermee wordt de bouw definitief van het 18 meter hoge object in de wijk Zuilenstein.

Verduurzaming Nieuwegeinse stadsverwarming
De gemeente Nieuwegein wil in 2040 energieneutraal zijn en Eneco wil vanaf 2040 alleen nog duurzame stadswarmte leveren. De helft van de Nieuwegeinse woningen is aangesloten op stadsverwarming. De plaatsing van een warmtebuffer is een belangrijke oplossing voor de verduurzaming van het warmtenet in Nieuwegein. Warmte die wordt geproduceerd op momenten van minder vraag kan door de buffer tijdelijk worden opgeslagen. Deze warmte wordt dan weer gebruikt als ‘s-ochtends de douche en de verwarming aan gaat.

2 gedachten over “Nieuwegein kiest voor duurzame warmte met 22 stemmen voor en 9 tegen

  1. Dit wordt geen tuinbouw buffertje zoals bij de presentatie te zien, vals beeld en exact de Eneco onderbouwing, Dat is de zogenaamde onafhankelijke reportage. Niks beproefde techniek op die schaal. Als doekje voor het bloeden zouden kunstenaars uit Nieuwegein betrokken worden aldus de gemeente, helaas. En nu maar hopen dat er geen dronken chauffeur in de thermosfles rijdt en personen gekookt in de tunnel blijven drijven. Dat wordt een mooi binnenkomen in Nieuwegein-Botlek.
    www,henkwilligendael.com ,beeldend kunstenaar.

  2. Bij deze plannen mis ik volledig de betaalbaarheid. Of is doorschuiven naar de kinderen en kleinkinderen inmiddels voor groen links de nieuwe standaard. Verder wordt door het systeem de keuzevrijheid beperkt. Hetgeen automatisch betekent hogere lasten. Natuurlijk is het voor de gemeente wel de simpelste oplossing.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren