Het college van burgemeester en wethouders heeft de kadernota met de hoofdlijnen van beleid voor de komende jaren aan de gemeenteraad aangeboden. In de kadernota staat ook hoe de gemeente wil omgaan met het beschikbare geld. De aantrekkende economie en meer geld vanuit het Rijk maken de realisatie van beoogde investeringen mogelijk. Het intensiveren van de samenwerking met inwoners en partners en het ruimte bieden aan initiatieven uit de stad is steeds belangrijker. Zo werkt Nieuwegein aan het vergroten van de verbondenheid met elkaar en aan een bedrijvige, sterke en toekomstbestendige stad. De toekomstvisie voor Nieuwegein 2025 geeft de richting aan waarin de gemeente stappen wil zetten. Nieuwegein investeert in prettige woonwijken, voldoende werkgelegenheid, passende sociale ondersteuning en een levendige binnenstad. Op donderdag 30 juni is de vergadering waar de gemeenteraad de financiële stukken vaststelt.
Wethouder Johan Gadella van o.a. Financiën: ‘Er is de afgelopen jaren stevig ingezet op besparingen om het gemeentelijke huishoudboekje op orde te houden. In 2017 gaan we besparingen die we aangekondigd hebben met een stevige vaart realiseren. Door de aantrekkende economie en meer geld van de Rijksoverheid kunnen we op een aantal belangrijke terreinen voorgenomen investeringen nu ook daadwerkelijk doen. Investeringen voor onze inwoners en ondernemers die het wonen en werken in Nieuwegein nog aantrekkelijker maken. Door behoedzaam beleid van de afgelopen jaren presenteert het college een meerjarig sluitende begroting.’
Vanuit de toekomstvisie en het coalitieakkoord heeft het college onderwerpen benoemd waarop zij in 2017 wil inzetten. Het project Betere Buurten geeft een impuls aan prettig wonen. Er wordt samen met inwoners en partners gewerkt aan de vernieuwing van jaren ’60 en ’70 buurten. Nieuwegein streeft ernaar een innovatieve, bedrijvige stad te zijn met een levendige binnenstad. Dat vraagt om extra inspanningen in de binnenstad en inzet voor het aantrekken van nieuwe ondernemers. In 2017 gaan ondernemers en de gemeente gezamenlijk de economische visie opstellen. Meedoen aan de samenleving is voor iedereen, mensen met en zonder beperking, belangrijk. De gemeente investeert in ondersteuning naar betaald werk en het opdoen van sociale contacten. Daarbij zijn er voorzieningen nodig voor mensen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Hierbij gaat het om geschikte woningen, passende zorgvoorzieningen, een stevig sociaal netwerk en praktische ondersteuning. Nieuwegein investeert met extra sociale huurwoningen ook in huisvesting voor woningzoekenden en mensen met een verblijfsvergunning. Een toekomstbestendige stad houdt ook rekening met toekomstige generaties. Daarom werkt de gemeente eraan om een klimaatneutrale stad te zijn.
De belangrijkste inkomstenbron van de gemeente, de algemene uitkering van het Rijk uit het gemeentefonds, stijgt naar verwachting de komende jaren. Vanwege de aantrekkende economie en meer huizen en bedrijfspanden die in gebruik zijn genomen, stijgen de opbrengsten uit de OZB (onroerendezaakbelasting). Alles bij elkaar leidt dat tot een verbetering van het perspectief in de komende jaren. Voor 2017 is het nog nodig om de eerder geplande besparingen door te voeren. Voor 2019 en 2020 zijn geen substantiële extra ombuigingen nodig. Het college concludeert dat 2017 nog een lastig jaar is, maar dat daarna het financieel perspectief sterk verbetert.
In de kadernota legt de gemeenteraad de uitgangspunten voor de nieuwe begroting 2017-2020 vast. Eerder deze maand legde het college de voorjaarsnota en jaarrekening aan de gemeenteraad voor. Op 30 juni is de vergadering waar de gemeenteraad zowel de kadernota, voorjaarsnota als jaarrekening vaststelt. De bespreking van de voorstellen vindt plaats tijdens de commissievergadering op 22 juni.