Nieuwegein in top 3 leegstandgemeenten

De komende jaren zal volgens kenners meer dan 10 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg staan in Nederland. In Nieuwegein staat meer dan 30% aan kantoorruimte leeg en komt hiermee op de derde plek te staan in de top 10 van leegstandgemeenten. Op de eerste plek staat Leidschendam-Voorburg (40%) en de nummer twee is Capelle aan den Ijssel (32%).

In heel Nederland groeide de leegstand met 5,3%. Landelijk staat gemiddeld een op de zes kantoren leeg. Het doorbreken van de grens van 10 miljoen vierkante meter is een voorspelling van bestuursvoorzitter Cuno van Steenhoven van DTZ Zadelhoff, gedaan tijdens de presentatie van de marktcijfers vorige week. Om het slechte nieuws compleet te maken, ziet Van Steenhoven ook dat er steeds meer kansarme leegstand bij komt. Het gaat dan om panden die langer dan drie jaar leegstaan en qua locatie weinig mee hebben. Er is niet alleen meer gebouwd dan vroeger nodig was; de meeste beroepsgroepen hebben ook steeds minder ruimte nodig. Dat het economisch slecht weer is, helpt ook niet mee.

Het grootste, lege kantoor van Nederland is het vroegere kantoor van het Centraal Bureau voor de Statistiek bij Voorburg. Het gaat om een gebouw van 60 duizend vierkante meter, dat niet eens meer wordt opgenomen in de statistieken omdat het niet wordt aangeboden op de markt. Voor dit soort gebouwen pleit Van Steenhoven voor sloop.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk