Nieuwegein in top 10 diervriendelijkste gemeenten van Nederland

Stichting Dierenlot heeft afgelopen zaterdag 10 november de tien diervriendelijkste gemeenten van Nederland bekend gemaakt. Op basis van 29 criteria die samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn vastgesteld is Leeuwarden de winnaar geworden. Nieuwegein is op de zesde plaats geëindigd.

Al vele jaren heeft Nieuwegein afspraken met een dierenambulance. Sinds 2013 is dat de dierenambulance van de stichting Dierenopvangcentrum Rijerscop. Deze dierenambulance verzorgd o.a. de opvang van gevonden en gewonde dieren. Bij beheer van de openbare ruimte en ruimtelijke initiatieven zorgt de gemeente ervoor dat de dieren zo min mogelijk worden verstoord. Zo wordt er gewerkt volgens de gedragscode Flora & Fauna voor onderhoud in openbaar groen en worden beschermde vlinders ontzien bij de bestrijding van de eikenprocessierups.

Wethouder Dierenwelzijn Marieke Schouten : “Ik ben trots dat we op plek zes zijn geëindigd. Tegelijk ligt er een uitdaging om bij devolgende verkiezing hoger te eindigen en daarom werken we aan een nieuw actieprogramma dierenwelzijn, waar we in 2019 invulling aan willen geven. We horen graag van inwoners welke goede ideeën er zijn, zodat wij dit mee kunnen nemen. Kijk daarvoor op de gemeentelijke website.”

Foto: Stichting DierenLot

2 thoughts on “Nieuwegein in top 10 diervriendelijkste gemeenten van Nederland

  1. A.M. Swaan

    Deze prijs verdient de gemeente helemaal niet volgens mijn mening. Wat ik in onze wijk Wijkersloot/Jutphaas in de laatste ca. 15 jaar gezien heb, vind ik schandalig. Het park Kokkebogaard is flink onderhanden genomen::prachtige volle struikpercelen met enorme graafmachines in de containers gekiept tot zeker 1,5 meter diep met alle wortels én de aanwezige wilde diertjes: egels, salamanders, padden, insecten enz.; in de winter!! jazeker. De overlevende dieren zijn verzopen in de vijvers door beschoeiing te maken van 80cm , zonder aflopende strandjes, dus alles wat er inviel, verzoop, ik heb ze met hun gezwollen buikjes zien drijven!! Ik kom er sindsdien nooit meer. Verder zijn in onze buurt enorm veel bomen gesloopt en gekapt, soms vervangen door lullige boompjes zonder enig nut voor de nog overgebleven natuur. Daarnaast zijn ook bijna alle plantsoen gestript van struikengewas en vervangenn door gras en lullige struikjes zonder enig nu voor de natuur, egels kunnen geen leefgebied meer vinden en zijn praktisch uitgestorven. En uiteraard zijn heel veel vogels en insecten verdwenen,geen leefgebied,geen voeding en geen nestmogelijkheden. Niet alleen de gemeente is verantwoordelijk voor deze totale sloop van de natuur; ook Mitros, huurders en huiseigenaren zijn medeverantwoordelijjk door de sloop van volwassen bomen en begroeiing (ook in broedseizoen!!) en inrichting met tegels met 2 bakken erop.

  2. Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn steunt gemeenten met invulling dierenwelzijnsbeleid. Zij pleit voor een adviescommissie dierenwelzijn waarin belanghebbende (lokale) dierenwelzijn organisaties zijn betrokken. Wij vragen ook aandacht voor armoede en houden van huisdieren. Zo hebben wij een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de minima regeling in Amsterdam en Rotterdam. Wij nodigen gemeenten uit om over invoering of vernieuwing van hun dierenwelzijnsbeleid met ons in gesprek te gaan. Lees meer op http://www.huisdierenwelzijn.nl/gemeenten

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk