Nieuwegein heeft NU behoefte aan “huur naar draagkracht-project”

Persbericht GROEP MEESE

Nieuwegein, 7 februari 2009

Groep Meese: “Nieuwegein heeft NU behoefte aan “huur naar draagkracht-project”!

In de gemeente Nieuwegein is het al jarenlang een doorn in het oog: ellenlange wachtlijsten voor mensen die een woning willen huren. Dit college had als antwoord daarop vele plannen, bijvoorbeeld nieuwe huurwoningen bouwen. Zo werd in een van de zogenaamde “Palmtorens” in de binnenstad een groot deel van dit nieuwbouwproject gereserveerd voor huurders. Echter, door de aanhoudende financiële crisis zijn vele bouwprojecten “in de ijskast gezet” en wordt er thans vaak niet gebouwd vanwege geldgebrek. De woningnood blijft echter, dus is het volgens GROEP MEESE nu tijd om te starten met een “huur naar draagkrachtproject”!.

Dat de Nieuwegeinse woningmarkt flink vastgeroest is, is voor velen een bekend gegeven. Met name de huurmarkt ondervindt hier veel hinder van. Voor zogenaamde beginnende “starters” op de woningmarkt is het heel moeilijk om een betaalbare huurwoning (of betaalbare koopwoning) te vinden. Wachtlijsten van 7 jaar zijn geen uitzondering meer. De beste oplossing lijkt om veel te bouwen of om bijvoorbeeld vrijstaande kantoorpanden om te bouwen tot kwalitatief goede huurunits. Hiermee zou je de wachtlijsten kunnen opheffen.

“Maar”, zegt raadslid Petra Meese, “de huidige financiële crisis lijkt nu echt spelbreker te worden in de goede voornemens van het college om daadwerkelijk de huurproblematiek op te lossen. Daarom is het noodzakelijk dat er snel naar haalbare initiatieven gezocht wordt om de Nieuwegeinse zoekenden op de huizenmarkt te hulp te schieten.” Van de Nieuwegeinse nieuwbouw is 30% bedoeld voor sociale woningbouw, dat is goed. “Echter het is ook belangrijk dat deze betaalbare woningen bewoond worden voor die mensen voor wie ze bedoeld zijn”. Nu zijn ook senioren met een AOW-uitkering relatief veel kwijt aan huurlasten, “dat moet echt anders.”

Meese stelt voor dat de gemeente Nieuwegein per direct in gesprek hierover treedt met de woningbouwcorporaties. “Met huren op maat kunnen meerdere doelen bereikt worden, zo krijgen bijvoorbeeld mensen die een onevenredig hoog deel van hun inkomen aan huur spenderen huurkorting, waardoor ze meer inkomen overhebben voor hun andere levensbehoeften. Juist in deze dure economische tijden is dat wel zo sociaal.

Indien het inkomen van mensen stijgt, zullen zij wel meer huur moeten gaan betalen: hierdoor hebben ze de keuze om –a- te verhuizen (waardoor je doorstroming creëert!) naar een duurdere woning of –b- ze blijven in hun huurhuis wonen maar gaan wat meer huur betalen. De meeropbrengsten van de huur kunnen vervolgens aangewend worden voor de bouw van betaalbare woningen. Meese wilt voorkomen dat mensen nu denken dat ze gedwongen worden om te verhuizen. Het zogenaamde scheefwonen heeft als voordeel dat er gemengde buurten komen, hetgeen weer goed is voor de sociale cohesie in de wijken.

Meese wilt op korte termijn hierover de discussie aangaan met andere Nieuwegeinse partijen; “momenteel beraden wij ons op een initiatiefvoorstel en nodigen andere politieke partijen uit om mee te denken. Alleen als je realistisch de feiten onder ogen ziet, is er kans op verbetering. Laten we die kans grijpen als Nieuwegeinse politiek!”.

Deze week wordt een ander initiatiefvoorstel van Groep Meese in de commissie ABZ behandelt, de zogenaamde “initiatiefverordening wijkgericht samenwerken gemeente Nieuwegein”. Hiermee beoogt Meese meer zeggenschap te geven aan de wijknetwerken.

Informatie GROEP MEESE, Fractievoorzitter Petra Meese, pmpmeese@wanadoo.nl, 030-6043869.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren