Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein, voorzitter van de taskforce Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit (GOC) laat in een brief aan de gemeenteraad weten bezorgd te zijn over het drugsgebruik in de regio en in het bijzonder het cocaïneprobleem. Backhuijs vertegenwoordigd de burgemeesters uit de regio Midden Nederland.
Backhuijs in de brief: ‘De regio Utrecht heeft een rol in de wereldwijde cocaïnehandel. Het excessieve geweld dat gepaard gaat met de handel in cocaïne baart zorgen omdat het onschuldige burgers in gevaar brengt. Politie, justitie en gemeenten zetten zich in om de bendes die verantwoordelijk zijn voor de handel in cocaïne te bestrijden. Als overheid pakken wij deze ondermijning gezamenlijk aan, maar wij kunnen dit niet alleen. Wij hebben daar de oren en ogen van de maatschappij hard bij nodig.’
Samenwerking aanpak ondermijning
Backhuijs: ‘Ondermijning is al een aantal jaren een speerpunt in Nieuwegein. Het is als speerpunt opgenomen in de Regionale Veiligheidsstrategie en in het lokale uitvoeringsplan Veiligheid. Per 1 januari 2019 wordt capaciteit vrij gemaakt om in Nieuwegein een projectleider Ondermijning aan te stellen, zodat we de aanpak kunnen verstevigen. Zowel lokaal als regionaal investeert de regio Midden-Nederland al jaren in een brede, integrale en programmatische aanpak van de georganiseerde, ondermijnende criminaliteit. Regionaal hebben we met de aanpak drugs drie prioriteiten: de verstoring van de criminele samenwerkingsverbanden, het inzichtelijk maken en verstoren van de drugsgerelateerde financiële stromen en het verstevigen van de bestuurlijke weerbaarheid.’
Eerder liet Bakchuijs ook weten zich zorgen te maken over de aanpak van ondermijnende criminaliteit, nadat er in Nieuwegein meerdere invallen waren gedaan. Justitie, politie, belastingdienst en gemeenten hebben toen de handen ineen geslagen om deze ondermijnende criminaliteit aan te pakken.
Aanspraak op landelijke extra middelen
Ook het kabinet zet in om de aanpak van ondermijning fors te verstevigen en de doelstellingen uit de Toekomstagenda Ondermijning te realiseren. Voor deze intensivering stelde het kabinet in het regeerakkoord aanvullende middelen beschikbaar. De regio Midden-Nederland doet daarop een beroep. Half november beslist het Ministerie J&V in welke mate de gevraagde gelden voor de versterking van de aanpak van ondermijning toegekend worden aan regio Midden Nederland.