In Elsevier nummer 24 staat weer een ranglijst van beste gemeenten. Via acht hoofdpunten, waaronder woonomgeving, voorzieningen, veiligheid, zorg, bereikbaarheid, economie, mogelijkheden voor vrijetijdsbestedingen en het sociale klimaat, wordt een vergelijking gemaakt tussen de gemeenten onderling. De hoofdpunten kennen in een aantal gevallen een verdere onderverdeling. Er is geen absoluut oordeel. Het is een overzicht van sterke en zwakke punten. Boeiend zijn de rangorde en de profijtindex. Dat laatste is een indicatie in hoeverre een burger waar voor zijn of haar geld krijgt en is het resultaat van de positie op de eindranglijst ten opzichte van de rangscore van woonlasten. Hoge score op de ranglijst en lage woonlasten geeft dus een hoge score op de profijtindex. Hoe kleiner de getallen, des te beter de scores.
Voor de aardigheid hier een overzichtje van Nieuwegein temidden van een paar buurgemeenten en vergeleken meteeen paar andere groeigemeenten. Er zijn 443 gemeenten in ons land.
Gemeente Rangorde Profijtindex
Nieuwegein 127 54
Utrecht 117 206
IJsselstein 295 353
Houten 52 77
Zeist 31 50
Vianen 285 155
Zoetermeer 149 91
Spijkenisse 435 335
Zaanstad 158 205
De cijfers voor de gemeenten om ons heen zijn anekdotisch, want niet echt vergelijkbaar. Maar, de drie groeigemeenten zijn wat beter met Nieuwegein te vergelijken. Waarbij Zoetermeer misschien het dichtste bij ons komt.
Conclusie? Ja, dat we het niet slecht doen; met dank aan de vele bestuurders en uitvoerders die zich in de afgelopen jaren voor deze stad hebben ingezet en hebben opgebouwd tot wat het nu is. Om alle vrijwilligers en actieve bewoners niet te vergeten. In de raad sprak een van de partijen met tevredenheid over het resultaat. Terecht.
Blijft de vraag of we die plek in de eerste helft van de rangorde weten te handhaven. Heel veel projectmatige zaken – Binnenstad, Lekboulevard Hoog Zandveld, Blokhoeve, Klooster – draaien om wat voor redenen dan ook met vertraging en daardoor ook met hogere kosten. De manier hoe het verder moet lijkt vaak niet helder te zijn. Daarbij komt dat inmiddels allerlei andere zaken opgestart worden, zonder dat nut en noodzaak of urgentie echt zijn aangetoond.
Je vraagt je af hoe dat samen met al de lopende zaken moet lukken. Wat gaat Nieuwegein al doende in de verdere toekomst worden? Een gemiddelde woonstad die langzamerhand achteruit boert? Of een levendige stad waar van alles aan de hand is en met voortvarendheid wordt gewerkt aan de oplossing van allerlei problemen? Zo te zien ging dat vroeger best goed, gaat het nu even niet zo goed en ligt de toekomst nog verborgen.
Nieuwegeiners let op uw zaak! Straks ook bij de verkiezingen.