De gemeente Nieuwegein heeft bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het verzoek ingediend om het gehele grondgebied van Nieuwegein aan te melden als experiment voor de Crisis- en Herstelwet.
Onder de Crisis- en Herstelwet is het mogelijk om de regelset van het omgevingsplan ook te gebruiken als basis voor nog op te stellen bestemmingsplannen. De gemeente Nieuwegein: ‘We kunnen met deze aanvraag voorkomen dat we moeten vertragen in procedures door afhankelijkheid van de invoeringsdatum van de Omgevingswet en er is bij bestemmingsplannen met verbrede reikwijdte meer mogelijk met betrekking tot het opnemen van regels dan onder de huidige Wro.’ Het college heeft daarom besloten om Nieuwegein bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan te melden als experiment voor de Crisis- en Herstelwet.
Bij een positief besluit van het ministerie is het mogelijk om voor ontwikkelingen in Nieuwegein een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte op te stellen. ‘In een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte hebben we meer ruimte om al zoveel mogelijk in de geest van de Omgevingswet te werken en blijven we flexibel bij verschillende scenario’s rondom invoering van de Omgevingswet’ aldus wethouder Marieke Schouten namens het college van B&W in Nieuwegein
Over de Crisis- en herstelwet
De Crisis- en herstelwet is een Nederlandse wet, gericht op de versnelling van infrastructurele projecten. Hieronder vallen grote bouwprojecten en projecten op het gebied van duurzaamheid, energie en innovatie. Tevens beoogt de wet een economische impuls te geven aan de bouwsector ten tijde van de kredietcrisis.