Nieuwegein bruist rond Bevrijdingsdag

Onder het motto ‘samen sta je sterk’ hebben diverse organisaties in Nieuwegein besloten dit jaar samen de activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag gestalte te geven. De deelnemende organisaties presenteren een uitgebreid programma van 4 tot en met 9 mei.

De Stichting 5 mei Nieuwegein heeft als doel het bewustzijn onder mensen te vergroten om vrijheid niet als vanzelfsprekend te beschouwen, de saamhorigheid onder alle inwoners van Nieuwegein te bevorderen, ongeacht afkomst, overtuiging of geaardheid en jaarlijks bevrijdingsdag als feest van vrede, democratie en veiligheid in Nieuwegein gestalte geven.De oorsprong van de stichting ligt bij de stichting Vreeswijkse motorrijders.Deze stichting organiseerde in 2007 voor de eerste keer de spectaculaire ‘battle’ tussen geallieerde en duitse soldaten in de straten van Vreeswijk.

Plannen voor het opnieuw organiseren van een groots bevrijdingsfeest werden echter pas gesmeed nadat Nieuwegeiner Mark Meijer het initiatief nam om een aantal mensen bijeen te roepen. Hij reageerde op zijn beurt weer op een oproep van de voorzitter van het 4 mei Comité in Nieuwegein om een goor feest te organiseren ter ere van de 65e Bevrijdingsdag.Samen met de voorzitter van de stichting Vreeswijkse motorrijders Jan van Dorp mobiliseerde hij politici, ondernemers en andere actieve Nieuwegeiners. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van de stichting 5 mei Nieuwegein, waarin naast Van Dorp (voorzitter) en Meijer (vice-voorzitter) ook Jaap van Brenk (penningmeester) en Arnoud Cornelissen (secretaris) zitting hebben.

Een van de eerste acties van de Stichting 5 mei Nieuwegein was samenwerking te zoeken met anderen die in Nieuwegein rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag activiteiten organiseren. De stichting wil namelijk samenwerken met elke organisatie en met elk individu die de doelstellingen van de stichting onderschrijft. De Stichting 5 mei Nieuwegein juicht daarbij elk ander initiatief dat buiten de Stichting 5 mei Nieuwegein wordt ontwikkeld door een instelling, organisatie of individu in de geest van bovenbeschreven doelstellingen van harte toe.

‘Het gaat er niet om dat wij iets organiseren voor heel Nieuwegein, het gaat erom dat er in heel Nieuwegein op 4 en 5 mei wordt stilgestaan bij de thema’s vrede, vrijheid en democratie en dat het besef doordringt dat deze waarden niet vanzelfsprekend zijn,’ legt Arnoud Cornelissen uit. Dat is het allerbelangrijkste. En daar zetten wij ons graag voor in.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren