Nieuwegein besluit over plan van aanpak Klimaatadaptatie

De Nieuwegeinse gemeenteraad besluit donderdag 11 oktober over het plan van aanpak ‘Klimaatadaptatie’. Er worden maatregelen voorgesteld die er voor moeten zorgen dat Nieuwegein op tijd, en goed is voorbereid op de veranderingen in het klimaat. Dan gaat het bijvoorbeeld over wateroverlast door hevige regenbuien, langdurige droogte, of langere warme perioden.

Óf het klimaat verandert is voor bíjna niemand meer de vraag. Veel mensen vragen zich eerder af of we op tijd zijn om voldoende, beschermende maatregelen te nemen. GroenLinks ondersteunt van harte de plannen die voorliggen, en vindt het ook belangrijk dat maatregelen die de stad voorbereiden op droogte, hitte, of op wateroverlast, onderdeel is van de inrichting van de stad. Hierdoor worden we een aantrekkelijke en gezonde stad die voorbereid is op de gevolgen van de veranderingen in ons klimaat.

Motie
GroenLinks zal een motie indienen waarin zij het college opdragen om de komende jaren goed te volgen of de maatregelen die genomen worden voldoende effect hebben. Als dat niet zo is, dan wil GroenLinks dat het College met nieuwe voorstellen komt.

Fractievoorzitter Monique de Beer: “Het zou goed zijn voor Nieuwegein als we gezamenlijk met bedrijven en inwoners grote stappen kunnen zetten. De gemeente kan veel, maar de inzet van bedrijven en inwoners is onmisbaar. Om te beginnen door heel veel van het grondoppervlak dat verhard is, te vergroenen.”

Climate Planet op het Jaarbeursplein in Utrecht
Woensdag was de Nieuwegeinse wethouder Marieke Schouten, wethouder Duurzaamheid en Energietransitie, bij de Climate Planet op het Jaarbeursplen in Utrecht, samen met vertegenwoordigers van woningbouwcoöperaties, van de energieleveranciers, met experts op gebied van energietransitie en wethouders van gemeenten uit de provincie Utrecht. De film die werd vertoond, laat op indrukwekkende manier zien waardoor klimaatverandering wordt veroorzaakt en wat gevolgen zijn.

De voorzitter van de klimaatberaad, de heer Ed Nijpels, benadrukte nog eens het belang van samenwerking en dat gemeenten en provincies aan de bak moeten met de energietransitie. ‘In Nieuwegein zullen we de komende maanden ook gaan werken aan de zogenaamde warmtevisie voor wijken en dat willen we vooral ook samen met die wijken gaan doen.’

Van 6 oktober tot 3 november staat deze wereldbol met de hoogte van een gebouw van zes etages op het nieuwe Jaarbeursplein in Utrecht. Een 360 graden film neemt je mee op een ruimtereis van de Big Bang tot in de verre toekomst en biedt inspiratie voor een duurzame toekomst. Tegelijk zijn wethouders uit de regio bij elkaar om te spreken over hoe samen met inwoners, bedrijven en kennisinstituten gewerkt kan worden om onze leefomgeving te verduurzamen.

Eén gedachte over “Nieuwegein besluit over plan van aanpak Klimaatadaptatie

  1. Zijn we er inmiddels achter dat het klimaat niet te veranderen is als mens ? Het klimaat is sinds het bestaan van de aarde geen jaar hetzelfde geweest. Ik woon sinds 1964 in Jutphaas/Nieuwegein. In de jaren 70 werden we bang gemaakt met een nieuwe ijstijd die ervoor zou zorgen dat we het jaar 2000 niet zouden halen. Mensen, mensen waar is ons gezonde verstand. De klimaathysterie heeft als enig doel: geld, geld en nog eens geld uit de zakken kloppen van de burgers. Waarom doet Nieuwegein hier aan mee? Waarom hebben we geen eigen, gezond verstand, mening?
    Graag kom ik in contact met mede-inwoners e/o politieke partijen die hetzelfde gezonde verstand hebben.
    Laten we stoppen met het miljoenen euro’s kostende adaptatie project. Dit geld kan m.i. beter worden besteed.

    PS ik hoop op een inhoudelijke reactie

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren