Katern

Nieuwe subsidieregeling isolatie koopwoningen

Na groot succes in een eerdere subsidieronde stelt gemeente Nieuwegein vanaf 3 september opnieuw geld beschikbaar voor bewoners van een grondgebonden koopwoning om hun woning te isoleren. Vanuit het Nationaal Isolatie Programma (NIP) van het Rijk komt de gemeente met een nieuw subsidie-aanbod die woningeigenaren met lage inkomens helpt om gratis of met flinke korting hun woning te isoleren. Daarnaast kan iedereen met een grondgebonden koopwoning in Nieuwegein met korting een advies voor het isoleren van hun woning aanvragen.

“Deze regeling gaat woningeigenaren ondersteunen bij het isoleren van hun woning. En dat is dat weer een belangrijke stap naar een lager energieverbruik en een aardgasvrij Nieuwegein” vertelt wethouder duurzaamheid Marieke Schouten. “Na het succes van de vorige actie weten we dat de behoefte aan dit soort maatregelen groot is. Daarom starten we in september met een tweede ronde”.

Wethouder Marieke Schouten

De subsidie is voor woningeigenaren met een slecht geïsoleerde grondgebonden koopwoning. Inwoners die de energietoeslag hebben ontvangen krijgen gratis isolatiemaatregelen uitgevoerd waarin zij volledig ontzorgd worden. Woningeigenaren met een WOZ-waarde onder de € 429.300,- ontvangen een subsidie van € 1.460,- bij de eerste isolatiemaatregel. Bij een tweede maatregel krijgen zij nog een keer subsidie. Voor alle andere woningeigenaren is er de gemeentelijke subsidie verduurzamen woningen.

Advies voor iedereen
De gemeente stelt met de subsidie ook een energieadvies beschikbaar aan alle woningeigenaren met een grondgebonden koopwoning. Dit advies is gratis als je in aanmerking komt voor de NIP-subsidie. Alle andere woningeigenaren kunnen voor 29,- euro het energieadvies aan huis aanvragen. “Voor veel mensen is helemaal niet overzichtelijk wat je allemaal kunt doen om energie te besparen” vertelt wethouder Schouten. “Daarom gaan we bij een aanvraag echt naar de mensen toe en geven we ze een advies dat bij hun huis en hun situatie past”. Daarnaast worden woningeigenaren die isolatiemaatregelen willen uitvoeren via de collectieve inkoop volledig ontzorgd.

Dinsdag 17 september en maandag 30 september organiseren we samen met Energie-N twee informatiebijeenkomsten. We informeren inwoners over de verschillende subsidies, het advies aan huis en de financieringsmogelijkheden.

Eerdere NIP-actie in Nieuwegein groot succes
Van november 2023 tot en met april 2024 is al een eerste NIP-actie gehouden. Deze actie werd goed ontvangen: ruim 300 inwoners meldden zich aan voor de eerste ronde. Inmiddels is het beschikbare budget uit die ronde bijna volledig uitgekeerd. Daarom wordt de subsidie vanaf september voor de tweede keer beschikbaar gesteld.

Een 93-jarige inwoner uit Nieuwegein heeft in oktober haar woning laten isoleren via de NIP-subsidie: “Ik hoorde van mensen in de straat dat ze hun huis hadden laten isoleren, en ik zag het ook steeds meer op de televisie. Ik heb het huis laten isoleren omdat het met name in de keuken wel heel erg koud was. De warmte blijft nu goed binnen. Het huis koelt minder snel af, dus de verwarming hoeft in de winter minder vaak aan te slaan.”

Nationaal Isolatieprogramma
Deze subsidieregeling wordt mogelijk gemaakt door het Nationaal Isolatieprogramma van het Rijk. De voorwaarden en looptijd zijn door het Rijk bepaald. Gemeente Nieuwegein werkt hierin samen met de provincie en nog 13 Utrechtse gemeenten. De uitvoering van deze nieuwe subsidieregeling wordt gedaan door ‘Winst uit je woning’.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk