In Blokhoeve West moet de komende jaren een nieuw klimcentrum van twintig meter hoog komen. Het krijgt een brede maatschappelijk en sociale functie. Het gebouw gaat ook dienen als geluidswal, zodat de gemeente in de buurt van het gebouw 180 huizen kan bouwen.
De oude klimhal was gedateerd en veel te klein. Aan het nieuwe klimcentrum wordt een groot boulderklimvoorziening toegevoegd. Het Nederlands Olympisch Klimteam gaat in de hal trainen ter voorbereiding van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
Sociaal akkoord
De klimhal is onderdeel van een sociaal akkoord tussen de gemeente en Mountain Network. “Hier wordt nog aan gewerkt”, stelt algemeen directeur Johan Cavé van die laatste organisatie. De avonden en weekend worden voor de ‘normale’ klimmers en topsporters ingericht.
Overdag krijgt het pand een belangrijke maatschappelijke functie met onder meer een buitenschoolse opvang. Nieuwegeinse basis- en middelbare scholen krijgen de ruimte om daar gymlessen aan te bieden. “In het curriculum bewegen en sport is de klimsport een van de basisvormen, dus dat is wat wij hier gaan doen”, aldus Cavé.
“We gaan banen aanbieden aan mensen met een handicap of afstand tot de arbeidsmarkt. Hierbij werken we samen met de gemeente Nieuwegein”, zegt hij. De organisatie wil regulier werk aanbieden aan inwoners die in de bijstand zitten. En het wordt mogelijk om met de Nieuwegeinse Stadspas te komen sporten, om op deze manier de klimsport voor alle Nieuwegeiners toegankelijk te maken.
Veel bewegingsarmoede
Elk jaar zal het bedrijf met de gemeente bespreken over het gebruik van het pand. Bijvoorbeeld over de vraag of scholen of maatschappelijke organisaties behoefte hebben om meer of minder te komen sporten.
Cavé benadrukt dat deze samenwerking, die al zo’n acht jaar oud is, tot stand is gekomen vanuit de vraag: hoe krijgen we onze jeugd in beweging en aan het sporten, en hoe gaan we realiseren dat dit minder kost? “In Nederland is veel bewegingsarmoede”, stelt hij. Daarom is dit een belangrijk vraagstuk om op te lossen, vindt de directeur. “En het is belangrijk om sport aan te bieden, zonder dat het allemaal te duur wordt.”
Hulp van de gemeente
De gemeente Nieuwegein is van plan om voor circa 3,7 miljoen euro garant te staan voor de realisatie van het klimcentrum. “Het is geen lening, maar zij geven een garantie aan de financier, waarvoor zij het hypotheekrecht op het pand krijgen”, aldus Cavé. Zijn organisatie stopt ongeveer eenzelfde bedrag in het pand om de financiering rond te krijgen. “Het doel is om dankzij deze garantie van de gemeente betere voorwaarden (gunstigere rente red.) te krijgen bij de bank. De voordelen van deze constructie pompen wij weer terug in de gemeenschap”, zegt hij.
De klimhal krijgt ook nog een praktische functie. “Door het geluid dat bedrijven in de omgeving produceren, konden daar geen huizen gebouwd worden. Dit gebouw wordt heel lang en twintig meter hoog: een geluidswal, zodat de gemeente daar alsnog 180 huizen kan bouwen”, zegt hij. Deze huizen zijn onderdeel van het plan Hoeverijk en worden allen ten oosten van het klimcentrum gebouwd.
De directeur is ‘heel erg enthousiast’ over de samenwerking met de gemeente. “Dit plan is geboren vanuit het idee om maatschappelijk te ondernemen. Daarom is het een heel belangrijk project”, stelt hij.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Michiel van Ooijen