Nieuwe aardappeltjes gevuld met spinazie en paddestoelen

Ze liggen al weer even in de winkel, de eerste nieuwe aardappelen. Gezond, lekker en smaakvol bij de groente en het stukje biologisch vlees, maar ook erg goed tot hun recht komend als ze zelf het hoofdhapje zijn. In dit recept zijn ze gevuld met spinazie en paddenstoelen, waarna ze, bestrooid met verschillende kaasvarianten, even onder de grill gaan.

Voor 4 personen:
ca. 20 kleine, nieuwe aardappelen (redelijk vastkokend)
120 g eekhoorntjesbrood (gedroogd) of ½ doosje verse kastanjechampignons
150 g verse spinazie
2 tenen knoflook
½ bakje champignons
takje munt
olijfolie
peper en zout
geraspte jonge kaas, cheddar en/of Zwitserse strooikaas (of andere kaas naar smaak)

Extra: vergiet en zeef; ruime ovenschaal of bakblik;

Spoel het gedroogde eekhoorntjesbrood kort af in een zeef en zet het in ruim lauwwarm water 15 tot 20 minuten te week tot het zacht is.
Schil intussen de aardappelen dun en kook ze in 8 à 10 minuten in water met een snufje zout.
Giet ze af in een vergiet en laat ze even uitdampen en tot lauwwarm afkoelen.
Was de spinazie en laat deze goed uitlekken in de zeef.
Pel en snipper de knoflook.
Was en snipper de munt.
Vet de ovenschaal in met wat olie of leg bakpapier of een permanent bakvel op de bakplaat.
Snij met een scherp mesje of de punt van een lepel een holte in de aardappelen zodat schuitjes ontstaan.
Snij eventueel een klein plakje van de onderkant, zodat ze niet omrollen in de ovenschaal.
Snij de uitgesneden stukjes aardappel wat kleiner.
Veeg de champignons en eventueel de kastanjechampignons schoon en snij ze in plakjes.
Laat het eekhoorntjesbrood uitlekken.
Verwarm de grill van de oven tot 200ºC.
Verhit een scheutje olie in een ruime koeken- of hapjespan en bak champignons, eekhoorntjesbrood of kastanjechampignons, knoflook en aardappelstukjes.
Zet het vuur hoog, voeg de uitgelekte spinazie toe en laat deze, al omscheppend, snel slinken.
Haal de pan van de kookpit en giet eventueel overtollig vocht af.
Maak het spinaziemengsel op smaak met de munt, peper en zout.
Schik de uitgeholde aardappels in de ovenschaal of op de bakplaat en vul ze hoog op met het spinaziemengsel.
Strooi wat geraspte kaas, cheddar of Zwitserse strooikaas afzonderlijk over de aardappels, dus niet de kaassoorten tegelijk op één aardappel.
Zo krijg je gevulde aardappels met verschillende smaken.
Schuif ovenschaal of bakplaat niet te dicht onder de grill.
Laat in ca. 10 minuten de kaas gratineren en de aardappels goed doorwarmen, hou het wel even in de gaten i.v.m. aanbranden.
Serveer de aardappels warm met een grote schaal frisse sla of een eenvoudig bereidde groente zoals boontjes, broccoli of worteltjes (met doperwtjes) of peultjes (met maïskorrels).

Hoofd- of bijgrecht (vegetarisch).
Tijd ca. 40 minuten.
Bron: “Aardappelen, op originele wijze”, uitg. Food Editore.

Tip
Vul de aardappels in plaats van spinazie met een draderige, smaakvolle kaas en bestrooi ze met sesamzaad of pijnboompitten.
Als je het makkelijker vindt, kun je de aardappels ook al uithollen vóór je ze kookt. Laat ze dan vooral niet te gaar worden, omdat ze nu dunner, dus kwetsbaarder zijn.

Weetje
De aardappel (Solanum tuberosum) behoort tot de nachtschadefamilie, waartoe ook tomaten, paprika’s en tabak behoren. De bovengrondse delen van de aardappel zijn giftig, de knollen zijn erg gezond. Ze bevatten goed verteerbare koolhydraten en vezels en erg veel vitamine C, belangrijke hoeveelheden vitamine B11, kalium, fosfor en magnesium.
Eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) is een eetbare paddestoel met een verfijnde smaak, die zowel vers als gedroogd gegeten kan worden. Deze paddestoel komt in heel Europa in dennenbossen voor. Voor consumptie is ze verkrijgbaar bij speciaalzaken of op de markt bij in paddestoelen gespecialiseerde kramen. Een leuke site met informatie over bewaren en verwerken van en koken met wilde en gekweekte paddestoelen is www.paddestoelenkeuken.nl

Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk