Nieuw busstation in City krijgt een Watertheater

Begin 2025 zal de provincie Utrecht en de gemeente Nieuwegein beginnen met de bouw van het nieuwe busstation met overkapping in de binnenstad van Nieuwegein. Het busplein in het Stationsgebied krijgt acht bushaltes en één uitstaphalte voor elektrische bussen en een Watertheater waar wachtende forensen tijdens regen kunnen genieten van een mooi schouwspel. Je hoort de regen vallen op het luchtkussendak, als druppels op een tentdoek.

In de loop van 2026 zal het nieuwe OV-knooppunt klaar zijn. Het tramstation in City is al bijna klaar, de haltes moeten alleen nog een overkapping krijgen. Afgelopen dinsdag werd bekend hoe alles er uit komt te zien tijdens de presentatie van het lang bewaarde geheim: het Watertheater, het unieke en duurzame tram- en busstation met overkapping. ‘Het wordt dé blikvanger van het Stationsgebied. En een bijzonder herkenningspunt voor Nieuwegein. Een plek waar je wil zijn. Ook als het regent’ aldus de gebiedsmanager Guus Govaart. ‘Dé plek waar regen een leuke bestemming krijgt.’

De overkapping van het busstation, ontworpen door Niels Groeneveld van architectenbureau Werkstatt, krijgt de vorm van een blad en wordt van lichtgewicht duurzaam materiaal gemaakt. Groeneveld haalde de inspiratie voor de overkapping uit de natuur. De vorm en nerven van het blad zijn van hout. Het blad zelf is licht van gewicht en doorzichtig. Daardoor lijkt het te zweven boven het busplein. Ook de tramhaltes krijgen overkappingen die passen bij de overkapping van het busstation.

Wanneer het regent, loopt het water via de vier palen waar het blad onder meer op steunt naar beneden, waar het wordt opgevangen. Via een bepaald systeem wordt het regenwater gezuiverd en gebruikt om het groen in de binnenstad te voorzien van water, waardoor er geen drinkwater meer nodig is. Heel duurzaam en past in de ambitie om in Nieuwegein de meest duurzame binnenstad van Nederland te maken.

Duurzame, groene binnenstad Nieuwegein
Momenteel wordt er veel gebouwd in City en is er heel veel veranderd. De vernieuwing van het centrum van Nieuwegein – onder de naam City – won in 2022 de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG) Publieksprijs voor duurzame gebiedsontwikkeling.

In de binnenstad ontwikkelt gemeente Nieuwegein samen met partners in co-creatie een toekomstbestendige, duurzame, groene en gezonde binnenstad. Met een nieuw hoogwaardig OV-knooppunt en ruim 2.200 duurzame woningen. De duurzaamheidsambitie is hoog. City wil de meest duurzame binnenstad van Nederland worden. Met een collectief gebieds-WKO-systeem, een circulair afvalwatersysteem (TKI) en een ecologisch en klimaatadaptief plan voor de openbare ruimte en de woongebouwen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren