Nieuw boek en interactieve kaart over Jutphaas en Vreeswijk in oorlogstijd

Het tweede boek van Renée Blom over Jutphaas en Vreeswijk in oorlogstijd is uit. En ze is een interactieve kaart aan het uitbreiden, waarbij je op de kaart van Jutphaas en Vreeswijk kan zoeken naar oorlogsverhalen.

Renée Blom

Blom begon met het schrijven van de twee boeken omdat ze de verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Jutphaas en Vreeswijk maar moeilijk kon vinden. “Sommige verhalen zijn nog niet echt opgeschreven; de gemiddelde Nieuwgeiner heeft geen idee over de gebeurtenissen in die tijd.” Blom wil Nieuwegeiners met haar nieuwe boek en de interactieve kaart beter infomeren. In haar boek laat ze de lezer zelf nadenken: “Soms heb ik een meerdere kanten van een verhaal beschreven en laat ik de waarheid in het midden”, aldus Blom.

Met haar opvallende gekleurde overhemd en brilletje zit ze in haar werkkamer waar ze veel aan het boek werkte. Het heeft veel tijd gekost om alle verhalen op te tekenen, benadrukt Blom. “Maar het is erg leuk om te doen.”

Vitaal belang
Jutphaas en Vreeswijk hebben een rijke oorlogsgeschiedenis, benadrukt Blom. En dat is ook niet gek, gezien de centrale ligging van de twee dorpen. “Deze waren van groot strategisch belang voor beide partijen”, vertelt Blom. De Beatrixsluis en de Oude Lekbrug waren bijvoorbeeld van vitaal belang voor de strijdende partijen.

Chaos
Blom heeft geprobeerd om de chaos onder de Nederlanders troepen aan het begin van de oorlog in kaart te brengen. “Militairen werden alle kanten opgestuurd en waren soms zelfs zoek”, vertelt Blom. In die onrustige periode kwam het voor dat soldaten op de trucks van een ander bataljon sprongen.

Werkwijze
Om antwoorden te krijgen op verhalen, maakte ze gebruik van haar netwerk, historici, Facebook-groepen, archieven en het internet. Zo tuimelde Blom op een verslag van de Nederlandse sergeant Wassenman. Hierin deed hij onder meer zijn beklag over de beperkte defensie uitgaven van de Nederlandse regering. Blom: “Prachtig om te lezen. Er is niets veranderd, denk ik dan.”

Het tweede deel van ‘Twee dorpen in oorlogstijd’, verscheen gisteren. De interactieve kaart staat al online en is te bezoeken via Yestermap.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren