Nacht van de Nacht in Nieuwegein

Nieuwegein neemt op zaterdag 29 oktober deel aan de Nacht van de Nacht. De gemeente roept burgers, ondernemers en andere organisaties op ook de Nacht van de Nacht te ondersteunen. Het is dan de bedoeling dat in de nacht waarop de wintertijd ingaat, de verlichting van bedrijfsruimtes, buitenreclame en buitenverlichting uit te doen. Daarmee wordt de landelijke oproep van de provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu gesteund om de nachtelijke lichthinder te verminderen.

Nederland is één van de meest verlichte landen van Europa. De belangrijkste toepassingen van verlichting zijn assimilatiebelichting in kassen, licht bij sportvelden en openbare verlichting.

Uit onderzoek in 2008 in opdracht van De Natuur en Milieufederaties en Natuur & Milieu (N&M) blijkt dat driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht wil en dat lichtvervuiling aan bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel ontneemt. De Nederlander stoort zich vooral aan verlichting van bedrijven. Reclameverlichting, binnenverlichting van kantoren, verlichting van kassen en laserlichten van discotheken zijn mensen een doorn in het oog. Respectievelijk 82% (reclameverlichting), 78% (binnenverlichting van kantoren), 75% (beter afschermen van kassen) en 62% (laserlichten) van de mensen wil na 23:00 uur deze lichten uit of beter afschermen (kassen). Ruim de helft van de mensen wil dat bedrijven hiervoor maatregelen nemen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk