Katern

‘Nacht van de Nacht’

Zaterdag 27 oktober wordt weer de Nacht van de Nacht gehouden. De gemeente roept inwoners, ondernemers en andere organisaties op om de Nacht van de Nacht te ondersteunen. Simpel, door in de nacht waarop de wintertijd ingaat de verlichting van bedrijfsruimte, buitenreclame en buitenverlichting te doven. Dit is voordelig voor mens en dier en tegelijk energiebesparend. Voor ondernemers is een kritische blik op het verlichtingsplan zinvol, omdat simpele ingrepen vaak al effectief zijn.

Het nieuwe Stadshuis heeft geen logoverlichting en wordt energiezuinig verlicht. Er is veel daglichttoetreding en het gebouw is voorzien van spaarlampen en een energiezuinige regeling, waardoor de verlichting automatisch aan- en uitschakelt via aanwezigheidsdetectie. ‘s Avonds schakelt de verlichting sneller uit, zodat ‘s nachts geen onnodige verlichting brandt. Deze structurele oplossing is natuurlijk beter dan éénmalig de gebouwverlichting doven in de Nacht van de Nacht.

Naast deze algemene oproep benadert de gemeente ondernemersverenigingen, winkeliersverenigingen en kerken om mee te doen aan de Nacht van de Nacht. Daarmee ondersteunen we de landelijke oproep van de provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu om de nachtelijke lichthinder te verminderen. Zodat we in Nederland weer kunnen gaan genieten van écht donkere nachten.

IVN, vereniging voor natuur- en milieueducatie, afdeling Nieuwegein-IJsselstein e.o., houdt zaterdagavond de 27e een excursie naar Bos Nieuw Wulven in Houten. Wanneer het donker en stil is ga je anders met je zintuigen om. Al lopend ontdek je dan dat je allerlei geluiden hoort en voelen je voeten of je over asfalt loopt of door het gras. En misschien is er wel een mooie sterrenhemel te zien. Tijdstip: 27 oktober, 20.00-21.30 uur. Vertrekpunt: parkeerplaats Bos Nieuw Wulven aan de Rijsbruggerweg, Houten. Meer informatie via tel. (030) 637 74 51.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk