Een opvangschip voor asielzoekers? Daar zaten veel Nieuwegeiners niet op te wachten. Die boot kwam er toch en uit een enquête van de gemeente blijkt achteraf dat het voor omwonenden en de naastgelegen school allemaal wel mee viel. Een kwart van de ondervraagde buurtbewoners is zelfs positiever over vluchtelingenopvang gaan denken.
Het is zo’n schip dat je zo vaak over rivieren ziet varen. Eentje die toeristen over de Rijn brengt. Maar afgelopen winter lag de MS Princess stil in Nieuwegeinse wateren langs de Vreeswijksestraatweg. Vier maanden lang verbleven daar circa honderd asielzoekers. En dat baarde omwonenden nogal zorgen. Een groep spande zelfs een rechtszaak aan, maar verloor. Toch kunnen meningen veranderen, blijkt uit de enquête.
Kijk maar naar de cijfers: 53 procent van de omwonenden zegt zich van tevoren zorgen te hebben gemaakt. Het schip lag in hun ogen te dicht bij hun appartementen. Ook waren ze bang voor overlast van de tijdelijke bewoners “doordat er ineens veel mannen zouden zijn die weinig te doen hadden”. Achteraf is een kwart van de omwonenden positiever over de opvang gaan denken – terwijl ze dat eerst niet waren.
COA ziet vaker zo’n omslag
Het is een beeld dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gewend is. “Op het moment dat wij een nieuwe opvanglocatie openen, zijn er vaak zorgen over veiligheid”, vertelt woordvoerder Jan Scholten. “Mensen vragen zich af: wat gaat er gebeuren, wat gaan de bewoners daar eigenlijk doen? Zodra asielzoekers daar eenmaal wonen, zien we de aanvankelijke angst meestal afzwakken.”
Zelfs in gemeenten waar inwoners de hakken in het zand zetten, kan het verkeren. “De emotie neemt af als ze merken: sjonge, die mensen wónen daar gewoon. Wij vragen ook altijd aan bezorgde omwonenden: praat u alstublieft over een paar maanden nog eens met ons. En als we dat gesprek bij de sluiting van de opvanglocatie voeren, zien we soms mensen die nog even negatief zijn. Maar juist ook omwonenden die een omslag hebben gemaakt, daar zijn we blij mee.”
Merendeel ervaarde geen overlast
Dan de cijfers. Tijdens de zitting in de rechtbank over dit schip, afgelopen november, liepen de emoties hoog op. “Denk je dat die mannen naar een spelletjesmiddag gaan? Geloof je het zelf?”, zei een inwoner destijds. Er waren dus wat sceptische gevoelens. Uit de vragenlijst komt naar voren dat 86 procent uiteindelijk géén overlast heeft ervaren. Het verblijf van de asielzoekers maakte voor hen achteraf gezien niet veel verschil.
Ouders vulden in dat 6 procent van de leerlingen van de nabijgelegen middelbare school wél overlast hebben ervaren, 94 procent niet. Waar van tevoren zorgen waren over de veiligheid van de tieners, blijkt dat deze winter ook te zijn meegevallen. Een ruime meerderheid van de leerlingen (88 procent) voelde zich even veilig mét of zonder opvangschip tegenover hun school.
Wat gaat de gemeente hiermee doen?
Wat de gemeente Nieuwegein hiermee gaat doen? Ze nemen de ervaringen in ieder geval mee zodra ze weer ‘nieuwe opvanglocaties verkennen’. Burgemeester Frans Backhuijs laat weten blij te zijn met de resultaten van het onderzoek. “Het is mooi om te zien dat mensen achteraf positiever zijn dan vooraf. Dit toont aan dat de zorgvuldige aanpak waar wij voor gekozen hebben, ook echt werkt.”
Op donderdag 11 mei staat het onderwerp huisvesting bijzondere doelgroepen op de agenda van de Avond voor de Stad.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht