Na de aanhouding van twaalf straatdealers zijn er deze week opnieuw drie verdachten aangehouden die in verband worden gebracht met de handel in verdovende middelen. Deze mannen worden ervan verdacht een rol te hebben gespeeld in het bevoorraden van straatdealers.
Met de actie van eind maart dit jaar zijn in Utrecht twaalf vermoedelijke dealers van de straat gehaald, waaronder een inwoner uit Nieuwegein. Bij hun aanhouding en het doorzoeken van hun huizen werden handelshoeveelheden cocaïne en heroïne gevonden. De man uit Nieuwegein had maar liefst 180 bolletjes in huis. “Voor eigen gebruik”, verklaarde hij.
Naast deze actie heeft de politie ook onderzoek gedaan naar de bevoorrading van straatdealers. Het gaat daarbij om een 30-jarige man uit Utrecht, een 65-jarige man uit Bilthoven en een 26-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats. Twee van deze verdachten zijn op dinsdag 4 april aangehouden in hun woonplaats. De derde verdachte is op donderdag 6 april gearresteerd. Alle verdachten zitten momenteel nog in hechtenis.
In beslagname
Naast de arrestaties zijn er ook op twee adressen een huiszoeking gedaan. Hierbij bijna een kilo aan harddrugs aangetroffen. Daarnaast is er voor ongeveer 20.000 euro aan briefgeld en meer dan 70 kilo aan muntgeld in beslag genomen. Deze goederen werden in beslaggenomen. Daarnaast moesten de verdachten drie auto`s, diverse telefoons en dure merkkleding inleveren.
Gezamenlijke aanpak Utrecht
Politie, Openbaar Ministerie en de gemeente Utrecht treden samen met partners stevig op tegen drugscriminaliteit door grenzen te stellen én perspectief te bieden. Daarbij worden ieders verschillende taken en mogelijkheden om criminaliteit aan te pakken gebruikt en gecombineerd. De politie in een verklaring: ‘We houden bijvoorbeeld verdachten van criminaliteit aan en leggen straffen op, verbeuren voertuigen, sluiten bedrijven en woningen die criminelen gebruiken voor drugshandel, helpen ondernemers en bewoners hun weerbaarheid te vergroten. We proberen te voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden of er verder in doorgroeien via een persoonsgerichte aanpak. Zo houden we Utrecht samen veilig.’
Melden heeft zin Het aanpakken van drugscriminaliteit kunnen we niet alleen. Samen zien en horen we namelijk veel meer. Meld het wanneer u iets verdachts ziet, ruikt of hoort.
Straatdealers krijgen celstraffen en telefoons, geld en auto’s worden afgepakt
Omdat het Openbaar Ministerie lik-op-stuk wil geven en een duidelijk voorbeeld wil stellen, is in de Utrechtse rechtbank een serie snelrechtzittingen georganiseerd. Dat moet ook jongeren ontmoedigen om zich met drugshandel bezig te houden. Door stevig te straffen moet duidelijk worden dat het snelle geld waar de dealers voor gaan uiteindelijk niet loont.
Sommige van deze verdachten hebben slechts aantal maanden harddrugs verkocht, anderen deden dat een half jaar of langer. Twee van hen ontkenden vandaag in de Utrechtse rechtbank vrijwel alle beschuldigingen, terwijl anderen een hele of gedeeltelijke bekentenis afleggen.
Groot onderzoek
Het onderzoek naar de dealers startte met het afluisteren van zogenoemde dealertelefoons, die gebruikers konden bellen om drugs te bestellen. De politie heeft de verdachten maandenlang afgeluisterd en geobserveerd. Er werden klanten verhoord en er kwamen ook anonieme tips over de drugsdealers binnen.
Celstraffen
Omdat het Openbaar Ministerie lik-op-stuk wil geven en een duidelijk voorbeeld wil stellen, is in de Utrechtse rechtbank een serie snelrechtzittingen georganiseerd. Dat moet ook jongeren ontmoedigen om zich met drugshandel bezig te houden. Door stevig te straffen moet duidelijk worden dat het snelle geld waar de dealers voor gaan uiteindelijk niet loont.
Begin deze week stond een groot deel van de verdachten voor de rechter in Utrecht. Zij kregen niet allemaal dezelfde straf. De 20-jarige Youssef uit Nieuwegein kreeg een half jaar en moet een taakstraf alsnog uitvoeren. Ook de andere straatdealers kregen verschillende straffen opgelegd.