Museumwerf Vreeswijk zoekt verhalen over de oude schipbrug

Het machinebrugschip dat van 1897 tot in 1936 deel uitmaakte van de schipbrug tussen Vreeswijk en Vianen, trok bij Museumwerf Vreeswijk veel bekijks. Veel bezoekers namen de kans waar om dit zeldzame, puur Viaans-Vreeswijkse erfgoed bij de Museumwerf van dichtbij te bekijken. Onder de bezoekers was iemand wiens 100-jarige moeder zich de schipbrug tussen Vreeswijk en Vianen nog goed wist te herinneren en hierover zou kunnen vertellen.

De contactgegevens van deze bezoeker zijn helaas niet achtergebleven zodat we dit verhaal voor het nakijken hebben. Dat willen we niet laten gebeuren. Daarom deze oproep. We zouden graag in contact willen komen met de mensen die zich deze brug kunnen herinneren. We zijn benieuwd hoe het was om over zo’n brug te lopen of te fietsen. Het wegdek zou vast wel hebben bewogen. Wellicht piepte of kraakte het of ratelden de fiets- of autowielen over de planken van het wegdek. Misschien was het geluid wel hoorbaar van de machines die in de machinebrugschepen stonden. Misschien hier er wel de typische geur van verbrandde motorolie.

En wat deed men als de brug open moest voor de scheepvaart? Lijdzaam wachten of misschien snel nog even terug naar huis want het kon wel een dik half uur duren voordat de brug weer gesloten werd.

Kunt u de medewerkers van de Museumwerf in Vreeswijk aan deze verhalen helpen? Neem dan contact op met Cisca de Ruiter: cisca@museumwerf.nl of Nelly Derksen: nellyderksen@kpnmail.nl.

Binnenkort vertrekt het machinebrugschip weer naar haar vaste ligplaats in Zutphen. Toch kunt u over niet al te lange tijd nog meer zien van dit opzienbarende schip en de schipbrug waartoe zij én haar twee zusters behoorden. Bij de Museumwerf wordt gewerkt aan een tijdelijke expo over de verbinding over het water tussen Vreeswijk en Vianen. Houd de (sociale) media hierover in de gaten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk